‘Bu bizim Sputnik anımız’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu bizim Sputnik anımız’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün ABD Kongresi’nde geleneksel “Birliğin Durumu” konuşmasını gerçekleştirdi. Bugün yaşananları 60’larda SSCB ile süren uzay yarışına benzeten Obama, Çin ve Hindistan’la sürecek yarış için “Bu bizim kuşağımızın Sputnik anıdır” dedi.

Haberin Devamı

Kasımdaki seçimlerin ardından Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğu ele geçirdiği yeni Kongre’de, Obama konuşmasının temasını, “Geleceği Kazanmak” olarak belirledi. İçeriği ise büyük bütçe kesintileri isteyen Cumhuriyetçileri ABD’nın dünyadaki etkinliğini Çin’e kaybetme ihtimaliyle korkutup bundan vazgeçirme çabası oluşturdu. Obama, bu sefer Çin ve Hindistan’la sürecek yarış için “Bu bizim kuşağımızın Sputnik anıdır” dedi.
Obama şöyle devam etti: “Bir zamanlar bizim altyapımız en iyisiydi, ama liderliğimiz geriledi. Güney Koreli evlerin daha fazla internete girişi var. Avrupa’daki ülkeler ve Rusya, yol ve demiryolu için bizden daha fazla yatırım yapıyor. Çin, daha hızlı trenler ve yeni
havalimanları yapıyor. Altyapımızı araştıran mühendisler bize “D” notu verdi.”
Mesajlarını ekonomik sorunlar üzerine kuran Obama, konuşmasının sonunda Irak, Afganistan, Pakistan, Sudan, İran ve Tunus’ta yaşananları yorumladı.

Haberin Devamı

Sputnik yarışından ABD galip çıkmıştı

Sputnik 1, Sovyetler Birliği’nin 4 Ekim 1957’de uzaya fırlattığı dünyanın ilk yapay uydusunun ismi. Sputnik’in başarısı ABD’de büyük korku ve utanç yaratarak 1957’den 1975’e kadar süren Uzay Yarışı’nın başlamasına neden olmuştu. ABD teknolojide kaybettiği üstünlüğü kazanmak için büyük çaba sarfetmişti. Sputnik’in fırlatılışından 4 ay sonra, ABD ilk uydusunu fırlattı.  1969 yılında da Ay’a ilk insanı indirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!