Brükselli taksiciler isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Brükselli taksiciler isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2010 10:27

Belçika'nın başkenti Brüksel sürpriz bir eyleme sahne oldu. Brüksel bölgesinin Ulaştırma Bakanı, şehirde kullanılacak yeni taksileri tanıtmak için kent meydanında basın toplantısı düzenledi. Ancak yeni araçlardan memnun olmayan onlarca taksi şoförü toplantıyı basarak, caddeyi trafiğe kapattı, Bakan'a ve tanıtımını yaptığı taksiye yumurta attı. Brüksel'de taksilerin yüzde 90'dan fazlasını göçmenler işletiyor.

Haberin Devamı

TAKSİCİLER BÖYLE İSYAN ETTİ

Avrupa Birliği'nin de başkenti olarak kabul edilen Brüksel'de, yerel mecliste dün kabul edilen bir yasa, mevcut çalışma şartlarından hali hazırda şikayetçi olan taksi şoförlerini isyan ettirdi.
 
Yeni yasaya göre, Brüksel'de trafiğe çıkan taksilerin yan cephelerinde bundan böyle sarı-siyah damalı bir bant olacak. Yasa ayrıca, taksilerin üstünde bulunan ışıklı tabelaların da değişmesini öngörüyor. Hem bant hem de tabelada Brüksel'i simgeleyen bir de logo bulunuyor.
 
Taksicilerin itiraz ettiği uygulama ise bunlardan birincisi, yani bant uygulaması. Zira Brüksel'de çalışan taksicilerin yüzde 90'dan fazlasını başta Fas ve İranlılar olmak üzere azınlıklar oluşturuyor . Bu taksiciler araçlarını yukardaki tabelayı kaldırarak, özel hayatlarında da kullanıyor: Şehir dışına çıkıyor, tatilde ailesini gezdiriyor veya binlerce kilometre yol katedip memleketine gidiyor. Taksiciler, otomobillerin her iki tarafına boyanacak yeni bantlar yüzünden artık araçlarını sivil hayatta rahat bir şekilde kullanamayacaklarını belirtiyor.
 
TÜRK TAKSİCİLER DE TEPKİLİ

Brüksel'de yaklaşık 50 Türk taksici çalışıyor. Eyleme katılan Türk taksiciler de aynı dertten mustarip. Konuştuğum Mardinli bir taksici Mercedes marka otomobilini göstererek, “Bu arabayı dünya kadar borcun altına girip aldım. Ama bu bant yüzünden artık iş dışında kullanamayacağım” diyor. Kendince bulduğu çözümü de açıklıyor: “İkinci bir araba daha alacağım. Başka çarem yok. Ucuz bir araba alıp onu taksi olarak kullanacağım.” Ama bu sefer de lüksten ödün verip, özellikle limuzin taksilerle olan rekabette geri kalmaktan endişe ediyor.
 
Mardinli taksici, genellikle azınlıkların taksicilik yaptığını vurgulayarak, mecliste kabul edilen yasanın “kendilerine karşı uygulanmış bir negatif ayrımcılık” olduğunu söylüyor.
 
Tuncelili bir taksici ise sendikanın pasif kaldığını ifade ederek, “Birlik olamadık. Birlik olsaydık yasanın çıkmasına engel olabilirdik. Bizimkisi sendika tabelası” diyor.
 
YUMURTALI PROTESTO

Resmi gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek yeni yasa,  “polisin havaalanı taksilerine ve limuzin taksileri kayırmasından” ve yüksek sigorta ücretlerinden şikayetçi olan Brükselli taksiciler için bardağı taşıran son damla olmuş.
 
Bu yüzden taksicilerin, yeni aracın tanıtımını yapmak için Brüksel Merkez Tren İstasyonu ve Le Meridien Oteli'nin bulunduğu meydanı seçen  Ulaştırma Bakanı Brigitte Grouwels'e tepkisi de sert oldu.
 
Basın toplantısının başlamasıyla birlikte bir anda meydanda toplanarak caddeyi yaklaşık 1 saat trafiğe kapatan onlarca taksi, Bakan Grouwes'i kornalara basarak protesto etti. Taksiciler, Grouwels ve kullanımına karşı çıktıkları yeni taksiye yumurta attı. Atılan yumurtalardan biri bantlı ve yeni tabelalı araca isabet etti. Öfkeli kalabalık, Flamen asıllı Bakan'la uzun süre de ağız dalaşına girdi. Bakan, daha sonra korumalarıyla birlikte meydandan ayrıldı.
 
Brükselli taksiciler, sigorta ücretlerinin yüksek olmasının, taksi tarifelerinin de diğer AB ülkelerine göre pahalı olmasına neden olduğunu ifade ediyor. Nitekim, Brüksel'de taksimetre 2.40 eurodan açılıyor ve şehir içinde her kilometrede 1.50 euro, şehir dışında ise 2.70 euro atıyor. Ayrıca taksi trafikte durduğu anda dahi taksimetre hızla işlemeye devam ediyor. Örnek vermek gerekirse, trafik ışığında yaklaşık 45 saniyelik bir beklemede taksimetre 1 euro atıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!