BRICS zirvesi Johannesburg’da başladı: Gündem genişleme

Güncelleme Tarihi:

BRICS zirvesi Johannesburg’da başladı: Gündem genişleme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2023 07:00

Rusya lideri Putin’in videokonferans yöntemiyle katılacağı BRICS zirvesi bugün Güney Afrika’da başladı. Çin ve Rusya yönetimleri, genişleme gündeminin merkezde olduğu zirveyi Batı karşıtı cepheyi güçlendirmede araç olarak kullanmak istiyor.

Haberin Devamı

Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS ülkeleri liderlerinin 15’inci zirvesi, bugün Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde başlıyor. ABD başta olmak üzere, Batı’ya karşı alternatif bir ekonomik ve siyasi düzen arayışında olan ve bu bağlamda Afrika ve Ortadoğu’da nüfuz alanını genişletme girişimlerinde bulunan Moskova ve Pekin, üç günlük zirveyi bu konuda kazanım aracına dönüştürme arzusunda. “Genişleme” sloganının ön plana çıkması beklenen zirve için Çin Devlet Başkanı Şi Cingping Johannesburg’a gelirken, Rusya lideri Vladimir Putin videokonferans yöntemiyle katılacak. Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savaş suçu isnadıyla Putin hakkında geçen mart ayında tutuklama emri çıkarmış, UCM’ye taraf olan Güney Afrika, Rus lidere bu anlamda güvenlik garantisi veremeyeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

‘BİRÇOK BAŞVURU VAR’

Zirve önceki Pekin’de yaptığı açıklamalarda, Batı dünyasının güney yarım küreye istikrarlı bir gelişim planı sağlayamadığını söyleyen Şi, “BRICS organizasyonuna katılmak için dünyanın birçok ülkesinden başvuru alıyoruz. Batı’nın sunduğu gelişim modeli güney yarımkürenin beklentilerini karşılamadığı için BRICS organizasyonun genişlemesine Çin olarak sıcak bakıyoruz. 15’inci zirvenin gündeminde Afrika ve Asya kıtasından bir dizi ülkenin üyeliği ele alınacak” dedi.

RUSYA’DAN DESTEK

Çin’in genişleme fikri adımlarına Rusya’dan da destek geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, genişlemenin daha adil bir dünya için temel olacağını belirterek, “Çin’in BRICS genişleme inisiyatifine Rusya olarak tam destek veriyoruz. Bu genişleme planı sayesinde güney yarımküreyle doğudaki ülkeler dünyanın kaderini belirleyecek yeni süreçte söz sahibi olma fırsatı elde edecek. BRICS’in genişlemesi daha adil bir dünyanın yaratılmasına hizmet edecek”ifadelerini kullandı.

HİNDİSTAN ÇEKİNCELİ

Zirveye şahsen katılan bir diğer ülke lideri de Hindistan Başbakanı Narendra Modi. Hindistan, Brezilya ile birlikte organizasyonun alelacele genişlemesi konusunda belirli çekinceleri olduğunu dile getiriyor. Hindistan, organizasyonun ekonomik işbirliği temellerine küresel siyaset karıştırılmasına da mesafeli. Modi’nin tutumunun, genişleme fikrini daha geniş bir zaman dilimine yayabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Haberin Devamı

ÜYELİK SIRASINDA KİMLER VAR

Halihazırda 5 üyesi bulunan BRICS grubuna katılmak isteyen ülke sayısında bir süredir artış var. İran, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Bolivya, Endozenya, Mısır, Etiyopya, Küba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Komorlar, Gabon ve Kazakistan gibi ülkeler gruba katılma isteklerini dile getirirken, Arjantin, İran, Suudi Arabistan ve Mısır resmi başvuruda bulundu. Gruba üye olmak isteyen ülkeler, kalkınma finansmanı ve ticaretin arttırılması hedeflerini uygulayan platformu Batılı güçlerin baskın olduğu uluslararası düzene alternatif olarak görüyor.

Bilgi notu: Ekonomi platformu mahiyetindeki BRICS’in ismi beş üye ülkenin isimlerinin İngilizce baş harflerinden oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!