‘Böyle giderse basına çıkmam’

Güncelleme Tarihi:

‘Böyle giderse basına çıkmam’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2018 08:30

Beyaz Saray’daki atak tarzı yüzünden ABD Başkanı Trump’ı kızdıran CNN muhabiri Acosta’nın iptal edilen akreditasyonu, federal mahkeme hâkimi tarafından geçici olarak geri verildi. Ancak Trump muhabirleri uyararak, adaba uymaları gerektiğini yoksa kendisinin Beyaz Saray’da basın toplantılarına da çıkmayacağı çıkışını yaptı.

Haberin Devamı

ABD’de geçen hafta 6 Kasım’da yapılan Kongre ara seçimlerinden iki gün sonra Beyaz Saray’daki basın toplantısında ABD Başkanı Donald Trump ile Amerikan CNN kanalının muhabiri Jim Acosta arasındaki atışmayla ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Trump’ın talimatı uyarınca elindeki mikrofonu almaya çalışan kadın Beyaz Saray çalışanına fiziki müdahalede bulunduğu gerekçesiyle Acosta’nın Beyaz Saray’a girişi yani akreditasyonu iptal edilmişti. CNN de konuyu yargıya taşımıştı.

Washington’daki federal mahkeme hakimi Timothy J. Kelly, Beyaz Saray’a giriş kartı alınan CNN muhabiri Jim Acosta’nın lehine hükmederek, Beyaz Saray’dan uzak tutulmasını engelleyecek geçici bir karar verdi. Hakim Kelly, dava sonuçlanana kadar Acosta’nın basın kartının geri verilmesini kararlaştırdı. CNN açtığı davada, Beyaz Saray’ın hem Amerikan Anayasası’nın ifade özgürlüğünü güvence altına alan Birinci Maddesi’ni hem de Anayasa’nın yargı süreci yoluyla adil muameleyi öngören maddesini ihlal ettiğini belirterek yasak kararının geçici olarak askıya alınmasını talep etmişti.

‘Böyle giderse basına çıkmam’

Haberin Devamı

HAKİM ‘MÜDAHALE’YE İNANMADI

Atamasını ABD Başkanı Trump’ın gerçekleştirdiği hakim Kelly ise kararında Birinci Madde’ye atıf yapmadı ama yargı sürecinin devamını gerekçe göstererek Jim Acosta’ya geçici akreditasyon hakkını sağlama yönünde karar verdi. Yargıç Kelly, Beyaz Saray’ın Acosta’ya yasak getirilmesine dair ‘fiziki müdahale’ gerekçesinin muhtemelen doğru olmadığını veya en azından doğruluğu kuşkulu kanıtlara dayandığını kaydetti. Kararı memnuniyetle karşılayan Jim Acosta da, “İşe geri dönelim” dedi ve önceki gün Beyaz Saray’a geri döndü.

‘MAHKEMEYE GİDERİZ, KAZANIRIZ’

Ancak Başkan Trump, “insanların uygun davranması” gerektiğini vurgulayarak, ileride muhabirlerin davalarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu. Trump, “Eğer kurallar ve mevzuatı dinlemezlerse, mahkemeye döneceğiz ve kazanacağız. Ama daha önemlisi, yalnızca terk edeceğiz. Ve siz çok mutlu olmayacaksınız, çünkü biz iyi reyting alıyoruz. Üç, dört soru alıp sonra da sadece ayağa kalkarak, oturmamazlık edemezsiniz. Adap. Adabı öğrenmelisiniz” diyerek Beyaz Saray’daki basın toplantılarına katılmama tehdidinde bulundu. CNN ile Beyaz Saray arasındaki davanın sonuçlanmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘SAVCI’NIN SORULARINI ÇOK KOLAY YANITLADIM’

ABD Başkanı Trump, Rusya soruşturmasını yürüten özel savcının sorularına yazılı olarak cevap verdiğini belirterek, henüz bu yanıtları ilgili makamlara teslim etmediğini duyurdu. Mueller’in kendisine yazılı olarak yönelttiği soruları “çok kolay yanıtladığını” belirten Trump, yalan söyleyip söylemediğini anlamak için tuzak sorular yer aldığını da söyledi. Cevaplarını ilgili makamlara ne zaman teslim edeceğine dair bilgi vermekten kaçınan Trump, “Sorulara cevapları ben verdim, avukatlarım vermedi” ifadesini kullandı. Trump, Kongre seçimlerinde Demokratların üstünlüğü ele geçirmesinin ardından Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın görevine son vermişti. Sessions’ı özellikle Mueller soruşturması konusunda yeterince adım atmadığı yönünde defalarca eleştirilerini dile getiren Trump, Sessions’ın yerine geçici olarak ABD Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Matthew Whitaker’ı atamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!