Bosna’da ayrılıkçı yasalar ‘yürürlükte’

Güncelleme Tarihi:

Bosna’da ayrılıkçı yasalar ‘yürürlükte’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2023 07:00

Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik’in ABD’nin itirazına rağmen imzaladığı iki yasa, dün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Dodik’in imza attığı düzenlemelerden ilki, uluslararası toplum adına Bosna Hersek’te barış anlaşmasının uygulanmasını denetleyen Yüksek Temsilci’nin kararlarını aşmasını veya tümden görmezden gelmesine olanak sağlıyor. Şu an Yüksek Temsilci olarak Alman diplomat Christian Schmidt görev yapıyor. Yürürlüğe giren ikinci yasa ise RS’nin Bosna Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımasını askıya alıyor.

BLINKEN’DAN İTİRAZ

Dodik’in kararlarına itiraz eden ve geçersiz olduklarını söyleyen Schmidt, kendisinin ve Bosna yargısının emirlerine karşı çıkan politikacılara beş yıla varan hapis cezaları öngören yeni bir tedbir aldığını duyurdu. Schmidt, “Bizim görevimiz bu ülkenin demokrasisini korumak. RS’nin Bosna Hersek kurumlarına ilişkin karar alma yetkisi yoktur” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da önceki gün bir tweet atarak Dodik’in Bosna-Hersek anayasasını ihlal ettiğini ve Dayton Anlaşmalarını baltaladığını söyledi.

Haberin Devamı

YÜKSEK TEMSİLCİ’NİN GENİŞ YETKİLERİ VAR

1992-1995 yıllarında yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Antlaşması ile bir Yüksek Temsilcilik Ofisi oluşturulmuştu. Uluslararası toplum adına barış anlaşmasının uygulanmasını denetleyen bu makamın, ihtiyaç duyduğu yasaları çıkarma ve bunları uygulatma gücü var. Geniş yetkilere sahip Yüksek Temsilci, Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri dahil olmak üzere, “barışın uygulanmasına engel olan” kişileri görevden alabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!