Bosna kasabı Arkan Kosova'da

Güncelleme Tarihi:

Bosna kasabı Arkan Kosovada
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bosna savaşında, yaptığı katliam ve işkencelerle adını duyuran, Sırp kasabı ‘Arkan’ diye bilinen Zeljko Raznatoviç, bir asker olarak işe tekrar döndüğünü söyledi ve şimdi de, özellikle Sancak'ta yaşayan Müslümanlar'ı tehdit etmeye başladı. Arkan, Bosna'dan sonra, Sancak'ta da yeni bir soykırıma hazırlanıyor.

Arkan, yerel bir televizyona verdiği demeçte, Kosova'da çarpışmak isteyen bir çok Sırp'ın kendisine başvurması üzerine, Sırp Gönüllü Muhafız Ordusu'nu yeniden canlandırdığını açıkladı.

Arkan'ın, yerel televizyona verdiği demeci yayınlayan merkezi Belgrad'ta bulunan Radyo B92, Sırp kasabın, ‘Kosova’nın savunmasında hepimiz biriz. Bu bizim için onur olacak' dediğini duyurdu. Açıklamaya göre, Arkan'ın adamları, Yugoslavya ordusu ve Milli Savunma Bakanlığı'nın emri altında bulunacak. Arkan, Hırvatistan'ın Vukovar bölgesinin üç ay kuşatma altında kaldığı dönemde, Hırvatlar'a ve ardından da, Boşnaklar'a yönelik etnik temizleme operasyonuyla adını duyurduğu, Bosna trajedisinde yaşanan vahşetlerde adı geçenlerin en önemlilerinden biriydi.

SEBEP AŞK HİKAYESİ

Arkan'ın Sancaklı Boşnaklar'a karşı duyduğu büyük kinin altında, aşk hikayesi gizli. 1994 yılında evlendiği Ceca isimli şarkıcı, Arkan'la tanışmadan önce, Sancaklı bir Boşnak'la yaşıyordu. Bu dönemde Ceca'yı tanıyan ve ona aşık olan Arkan, binbir dalavere ile Ceca'yı elde etmiş ve Sancaklı adama olan kinini Boşnaklar'a yöneltmişti.

Bugün 40 yaşlarında olan ve adı hâlâ Balkanlar'a dehşet salan Arkan, gençliğinde işsiz güçsüz biriydi ve Yugoslavya'nın ünlü Kızıl Yıldız futbol kulübünün fanatik taraftarlığını yapıyordu. Günümüzde ise, ‘‘savaş zengini’’ olarak, başkanı ve kurucusu olduğu Obiliç adındaki futbol kulübüyle spor tutkusu yaşıyor.

Bosna savaşı öncesi, Belgrad devlet güvenliğinin sorgulama bölümünde uzun yıllar görev yapan Arkan, özellikle işkence konusundaki uzmanlığıyla Belgradlı Sırpların vazgeçilmez adamı haline gelmişti.

Bosna'da savaşın başlamasıyla birlikte Belgrad'da ‘‘KOS’’ istihbarat servisi başkanı olan Aleksander Vasiljeviç ile birlikte, illegal güçler oluşturdu. Ardından, ‘Arkan’ın Kaplanları' adını verdiği adamlarıyla Bosna'ya gelen Arkan, binlerce sivili akıl almayacak işkence metodlarıyla öldürmüştü. Adamları ve kendisinin en büyük özelliği, öldürdükleri insanların kulaklarını kesip, bir ipe dizmek ve kolye şeklinde boyunlarında taşımaktı. Bununla kimin en çok adam öldürdüğünü tesbit ediyor ve gururlanıyorlardı.

Arkan'ın cani kimliğinin yanısıra içki ve uyuşturcu kaçakçılığı ile de kötü şöhret sahibi.

Zeljko Raznatoviç'in, Kosova krizini fırsat bilerek, savunmasız kalan ve onun yapabileceği vahşetleri tahmin eden Sancaklı boşnaklar, son iki gündür Saraybosna'ya kaçıyor. Hepsi ağız birliği etmişcesine, kaçış sebeplerini ‘Arkan geliyor’ diye belirtiyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!