Boris Johnson'un kredi almasına yardımcı olduğu anlaşılan BBC Mütevelli Heyeti Başkanı istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Boris Johnsonun kredi almasına yardımcı olduğu anlaşılan BBC Mütevelli Heyeti Başkanı istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 14:29

BBC Mütevelli Heyeti Başkanı Richard Sharp, 2021 yılında göreve atanırken dönemin Başbakanı Boris Johnson'a kişisel bir borç almasında aracı olduğunu beyan etmediğinin saptanması üzerine istifa etti.

Haberin Devamı

Richard Sharp'ın, dönemin başbakanı Boris Johnson'un 800 bin sterlin tutarındaki borcuna kefil bulmakta aracı olduğunun ve bundan sonra yine Johnson tarafından BBC Mütevelli Heyeti Başkanlığı'na önerildiği, Sunday Times gazetesinin haberiyle ortaya çıkmıştı.

Bu haberin yarattığı hararetli tartışmalar ve BBC'nin bağımsızlığı konusundaki sorular üzerine Başbakan Rishi Sunak bu yılın Ocak ayında bağımsız bir soruşturma talimatı vermişti.

Savcı Adam Heppingstal tarafından yürütülen soruşturmada, Sharp'ın 2021 yılının Şubat ayında BBC Mütevelli Heyeti Başkanlığı'na atama sürecinde, bu borç konusundaki bütün ayrıntıları beyan edip etmediği, kısacası kamu görevine atamalar konusundaki kuralları ihlal edilip edilmediği incelendi.

Richard Sharp, bugün yayınlanan raporda belirlenen ihlâlin "kasıtlı" olmadığının kayda geçtiğini ama BBC'nin çıkarlarını öncelediği için istifa etmeye karar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

2021 yılının Ocak ayında, o sırada başbakan olan Boris Johnson tarafından BBC Mütevelli Heyeti Başkanlığı'na önerilen Sharp, Parlamento'nun Kültür, Medya ve Spor Karma Komisyonu'nda dinlendikten sonra göreve atanmıştı.

BBC Mütevelli Heyeti de istifa ardından bir açıklama yaptı ve Richard Sharp'ın istifa kararını anladıklarını ve kabul ettiklerini bildirdi.

"BBC'ye çok etkin bir Mütevelli Heyeti Başkanı olan, çalışma arkadaşlarının çok değer verdiği ve saygı duyduğu Richard'a teşekkürlerimizi kayda geçirmek isteriz. BBC Mütevelli Heyeti Richard Sharp'ın dürüst bir insan olduğu inancındadır" denildi.

BBC Genel Müdürü Tim Davie de açıklamasında Richard Sharp'tan, yerine yeni bir isim belirlenebilmesi için, görevi Haziran ayı sonuna kadar sürdürmesini rica ettiklerini, onun da bunu kabul ettiğini söyledi.

Muhalefet İşçi Partisi'nin kültür sözcüsü Lucy Powell ise Sharp'ın kuralları ihlal etmesinin BBC'nin itibarına ölçüsüz zarar verdiğini söyledi ve Başbakan Rishi Sunak'ın Sharp'ı, raporu beklemeden, haftalar önce görevden almış olması gerektiğini savundu. Sharp'ın yerine gelecek isim belirlenirken gerçekten bağımsız ve sağlam bir süreç izlenmesini talep etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!