Son dakika haberi! BMGK'da 'ateşkes' oylaması ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi BMGKda ateşkes oylaması ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 23:21

Son dakika haberi... BMGK'da Gazze'de çatışmaların sonlandırılması ve insani yardımların artırılması için karar tasarısının oylanacağı oturum, üye ülkeler arasında anlaşma sağlanamadığı için ertelendi

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi konusunda bir kez daha anlaşamadı. Diplomatik kaynaklar, BM Güvenlik Konseyi’ne Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından sunulan ve "Gazze Şeridi'ne güvenli ve engelsiz insani erişimin sağlanması için çatışmaların acilen ve sürdürülebilir bir şekilde durdurulması" çağrısında bulunan karar tasarısına yönelik oylamanın yarına ertelendiğini açıkladı. Kaynaklar, ertelemenin nedeninin karar taslağı metni üzerinde devam eden müzakereler olduğunu aktararak, BAE’nin bu nedenle oylamanın bir gün ertelenmesini talep ettiğini ifade etti.

Karar tasarısında, tüm esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunuluyor ve iki devletli çözüme destek teyit ediliyor. Karar tasarısında ayrıca, "Sivillere yönelik ayrım gözetmeyen tüm saldırılar" kınanıyor. Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesinden biri olan ABD, 8 Aralık’ta Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısında bulunan bir önceki kararı veto etmişti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE GAZZE İÇİN SADECE 1 KARAR TASARISI ONAYLANDI

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’ndeki insani durumu görüşmek için 16 Kasım’da yapılan toplantıda, Malta tarafından sunulan ve Gazze Şeridi’ndeki insani durumla ilgili 4 başarısız girişimin ardından 5’inci karar tasarısı 12 “evet” ve 3 “çekimser” oyla kabul edilmiş, Rusya, ABD ve İngiltere çekimser oy kullanmıştı.

Kararda, genişletilmiş insani duraklamalar, sınırsız yardım dağıtımı, tıbbi tahliyeler ve Gazze'de tutulan esirlerin koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunulmuş, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka riayet etmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!