BM'den Kosova kararı

Güncelleme Tarihi:

BMden Kosova kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 20:48

BM Genel Kurulu, Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsızlık kararıyla ilgili olarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'ndan tavsiye kararı alınması yönündeki talebine yeşil ışık yaktı.

Sırbistan tarafından 192 üyeli Genel Kurul'a sunulan karar tasarısına 77 “evet”, 6 “hayır” oyu çıkarken 77 ülke de çekimser oy kullandı. Türkiye, oylamaya katılmadı.

Genel Kurul tarafından kabul edilen ve Sırbistan tarafından hazırlanan karar tasarısında, “Kosova'nın tek başına aldığı bağımsızlık kararının uluslararası hukuk kurallarına uygun olup olmadığı” konusunda Uluslararası Adalet Divanı'ndan görüş talebinde bulunuluyor.

BM Genel Kurulu, karar tasarısını kabul ettiği için Uluslararası Adalet Divanı'nın yakında konuya bakması bekleniyor.

Oylamada ABD'nin “hayır” oy kullandığı, 27 üyeli AB üyelerinin çoğunun ise çekimser oy kullandığı görülüyor. Kıbrıs Rum kesimi, Romanya, Yunanistan ve İspanya ise Sırbistan'a doğrudan destek vererek “evet” oyu kulandı.

Oylamada ABD gibi “hayır” oyu veren diğer 5 ülke ise Arnavutluk ve Pasifik'teki küçük ada ülkeleri Marşal Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau oldu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, oylamanın ardından yaptığı açıklamada kararın kabulünden duydukları memnuniyeti belirterek, “Bugün uluslararası hukuk açısından önemli bir gün” dedi. Jeremiç, Adalet Divanı'na başvurmanın bölgedeki gerginlikleri azaltacağı görüşünü savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!