BM'de İran-ABD gerginliğini Türkiye yatıştırdı

Güncelleme Tarihi:

BMde İran-ABD gerginliğini Türkiye yatıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 09:18

BM'de, küçük ve hafif silahların yasa dışı ticaretinin engellenmesine yönelik olarak düzenlenen toplantıda, İran ve ABD arasında sonuç bildirisi konusunda yaşanan gerginliği Türkiye yatıştırdı.

Haberin Devamı

BM Eylem Programı çerçevesinde, küçük ve hafif silahların yasa dışı ticaretinin engellenmesi için iki yılda bir düzenlenen uygulama toplantısının sonunda kabul edilecek sonuç bildirisi üzerinde, İran ile ABD heyetleri arasında gerginlik çıktı.

İran heyeti, BM'deki bu toplantıya katılmak için Tahran'dan gelmek isteyen İranlı yetkililere ABD'nin ülkeye giriş izni vermediğini belirterek bu durumu eleştiren bir paragrafı sonuç belgesine eklettirmek istedi. ABD heyetinin buna karşı çıkması üzerine İran heyeti sonuç bildirisinin kabulünü engelleyeceğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan araya girerek, İran'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Hazayi'yi konuyla ilgili olarak aradı ve İran tarafını, sonuç bildirisini bloke etmemeye razı etti.

Haberin Devamı

BM'deki toplantıya Türkiye'yi temsilen katılan diplomat İsmail Çobanoğlu, daha sonra yeniden toplanan oturumda, İran tarafının tutumunu değiştirdiğini ve sonuç bildirisini ekleme yapmadan kabul edeceğini açıkladığını bildirdi. Bunun üzerine salonda büyük bir alkış koptu ve ardından sonuç bildirisi kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!