İspanya: Irak’ta bizden bu kadar

Güncelleme Tarihi:

İspanya: Irak’ta bizden bu kadar
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 01:20

Başbakan Zapatero, İspanyol askerlerinin ‘mümkün olan en kısa zamanda’ Irak’tan çekilmesi talimatını verdi.

Haberin Devamı

Zapatero, BM’nin Irak’a müdahale etmesini olası görmedikleri için bu kararı aldıkları söyledi.Â

MADRİD’deki 11 Mart saldırılarının ardından, selefi Jose Maria Aznar’ın, ABD önderliğindeki Irak savaşına verdiği desteğin artık sona erdiğini açıklayan Zapatero, ilk somut adımı dün attı. 14 Mart’taki seçimi kazanmasının ardından ilk icraatının, İspanyol askerlerin Irak’tan çekilmesi olacağını söyleyen ve önceki gün yemin ederek görevi devralan Başbakan Zapatero, Birleşmiş Milletler’in, söz vermesine rağmen, Irak’ta müdahil olmasını olası görmedikleri için bu kararı verdiklerini açıkladı.

Başbakan Zapatero, Moncloa Sarayı’nda yaptığı 5 dakikalık konuşmada, Savunma Bakanı Jose Bono’nun, BM’den bu konuda tatmin edici garantiler alamadığını söyledi. Yeni Sosyalist hükümetinin başbakanı Zapatero, ‘BM sözünü tutmadı. Bu koşullar, askerlerimizin en kısa zamanda, güvenle eve dönmeleri direktifini verme kararımı doğurdu’ dedi. Sadece haftasonunda 10, bu ay boyunca ise 104 askerini kaybeden ABD ise, Aznar hükümeti döneminde en büyük destekçisi olan İspanya’nın Irak’taki 1300 askerini çekmesi sonrası daha da zorlanmaya başlayacak.

ABD ZORDA

Amerikan ordusundan üst düzey bir yetkili, Iraklı direnişçilerin en büyük hedeflerinin, ‘ABD’nin Irak’ta yalnız kaldığı’ izlenimini vermek oldunu ifade etti. İspanya’nın çekilmesinin, ABD’yi daha da yalnızlaştıracağını söyleyen yetkili, özellikle İspanyol askerlerin üslendiği Bağdat’ın güneyinde güvenlik sıkıntısı yaşanabileceğini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ise, ülkesinin bu kararı zaten beklediğini ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

Türk konvoyuna sıkı koruma

Irak’ta tansiyon yükselirken, Musul’dan Türkiye’ye petrol taşıyan Türk TIR’ları da Olympia Görev Kuvveti’ne bağlı Amerikan zırhlıları tarafından korunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!