BM Genel Sekreteri Moskova’da ateşkes istedi

Güncelleme Tarihi:

BM Genel Sekreteri Moskova’da ateşkes istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2022 07:00

Önceki gün Ankara’da temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna işgalinden bu yana dün ilk kez Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Haberin Devamı

Rusya lideri Putin, Guterres’e taraflar arasında İstanbul’da gerçekleştirilen müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini fakat Buça’dan gelen görüntülerle ilgili Kiev’in Rus ordusunu suçlamasının ardından durumun tamamen değiştiğini söyledi. Ukrayna heyetinin İstanbul’da Kırım’ın yanı sıra ayrılıkçı bölgeler Luganks ve Donestk’in bağımsızlıklarını tanımayı kabul ettiğini fakat daha sonra tavırlarını değiştirdiklerini iddia eden Rusya lideri, “Yine de diplomatik yolda anlaşmaya varabileceğimizi umuyoruz” dedi. Putin, Buça’da yaşananların provokasyon olduğu iddiasını da yineledi.

SAVAŞ SUÇU ATIŞMASI


Görüşmenin ardından Guterres ile Putin’in Mariupol kentindeki Azovstal çelik fabrikasında kalanların tahliyesi için BM ve Kızıl Haç ile beraber çalışma konusunda “prensipte anlaştıkları” açıklaması yapıldı. Putin ile görüşmesinden önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelen Guterres, Ukrayna savaşında bir dizi insanlık suçu işlendiğine işaret ederek, bunlarla ilgili bağımsız soruşturma yürütülmesini önerdi. Guterres’in savaş suçu söylemine sert karşılık veren Lavrov, Rusya’nın Batılı otoritelere güveni kalmadığını ve Batı merkezli soruşturmaya sıcak bakmadıklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!