Blinken’a net mesaj: Mesafe koyun suça ortak olmayın

Güncelleme Tarihi:

Blinken’a net mesaj: Mesafe koyun suça ortak olmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:00

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi tarafından oluşturulan Temas Grubu bugün Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin girişimleri sonucu oluşturulan grubun İsrail’in en büyük destekçilerinden olan ABD’ye mesajı net: “Bir an önce ateşkes ilan edilmeli, İsrail ile aranıza mesafe koyun yoksa suça ortak olursunuz.”

Kasım ayının ikinci haftasından bu yana faaliyette olan ve Türkiye, Filistin, Mısır, Endonezya, Katar, Nijerya, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün üye olduğu grup Pekin, Moskova, Londra, Paris, Barselona ve New York’ta temaslarda bulundu. Aralarında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da bulunduğu temas grubu üyeleri bugün de Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir araya gelecek.

BİR AN ÖNCE ATEŞKES

Hürriyet’in edindiği bilgilere göre Türkiye’nin girişimleriyle oluşturulan bu grubun görüşmelerde öne çıkan mesajları şöyle:

- Bir an önce tam ateşkes ilan edilmeli. Geçici insani ara bir sonuç vermedi. Akan kanın durması için tam ve koşulsuz ateşkes şart.

Haberin Devamı

- Tam ateşkesin ardından, kalıcı ve adil barış için çözüm süreci başlatılmalı. BM parametreleri üzerinden yürütülecek bu sürecin sonucunda 1967 öncesi sınırları temelinde ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti kurulmalı.

- İsrail’in uluslararası hukuku açıkça ihlal etmesine bazı ülkelerin sessiz kalması, uluslararası sisteme ve uluslararası hukuka olan güveni sarstı.

GARANTÖRLÜK FORMÜLÜ

- İsrail dokunulmazlığı olduğu anlayışıyla hareket ediyor. Tüm ülkeler, İsrail’in hukuk tanımaz, insanlık değerlerini ayaklar altın alan tavrıyla aralarına mesafe koymalılar. Aksi takdirde, işlenen suçun ortağı haline gelirler.

- İsrail’in saldırganlığı bölgesel ve hatta küresel bir çatışma riskini artırıyor. Bu tehdit karşısında kayıtsız kalınamaz. Ortadoğu’da daha fazla savaş istemiyoruz.

- Savaşın sona ermesinin ardından, Filistin’de sürekli barışı sağlayacak mekanizmalar tartışılmalı. Garantörlük bunlardan biri olabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!