Blinken ve Fidan her hafta görüştü

Güncelleme Tarihi:

Blinken ve Fidan her hafta görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2024 07:00

Amerikan medyasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsveç’in NATO üyeliği, Türkiye’nin de F-16 onayı için yoğun bir müzakere dönemi yaşadığına dikkat çekerken Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanı atanmasıyla sürecin hızlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

YOĞUN MÜZAKERE

CNN International’a göre Fidan, selefi Mevlüt Çavuşoğlu’na göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daha yakın bir isimdi. Blinken ve Fidan, geçen haziran ayında bir konferans için gittikleri Londra’da muhtemel anlaşmanın detaylarını görüştü. O dönem Senato Dışişleri Komisyonu’nun başında Bob Menendez vardı, F-16 satışına karşı çıkarken Yunanistan’ın da desteğinin sağlanmasını istiyordu. Blinken, Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e Türkiye’ye F-16 verilmesi halinde Yunanistan’ın hangi şartlarda kendini rahat hissedeceğini sordu.

TELEFON DİPLOMASİSİ

Sonbahar ve kış döneminde Blinken ve Fidan neredeyse her hafta telefonda konuştu. Geçen hafta TBMM ve Erdoğan’ın onayının ardından İsveç’in katılımını onaylayan belgeler Washington’a ulaştırılarak ABD Dışişleri Bakanlığı’nda NATO emanetçisi bir kasaya kaldırıldı. Sonrasında da Biden yönetiminden Kongre’ye satış için yeşil ışık yandı. Amerikan New York Times gazetesi de İsveç’in NATO’ya katılımını onaylayan belgelerin cuma günü Türkiye’den getirilerek New York’ta ABD’li yetkililere teslim edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

ABD’DEN ANKARA’YA ÜST DÜZEY ZİYARET

İsveç’in NATO üyeliğine verilen onayın ardından ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland, yarın temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geliyor. Daha önce planlanan ziyaretin gündeminde F-16 süreci, ABD-YPG ilişkileri hatta ABD’nin Suriye’den çekilmesi var. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında gerçekleşecek ziyarette Nuland, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile bir araya gelecek.

Blinken ve Fidan her hafta görüştü

Victoria Nuland

F-16 SÜRECİNE DEVAM

Ziyaretin sıcak gündemi F-16 süreci. Türkiye’nin İsveç’in üyeliğini onaylamasının ardından Ankara’dan bir görevli ABD’ye gitti ve onay evrakını ABD Dışişleri Bakanlığı’na teslim etti. Sonrasında da ABD Yönetimi Kongre’ye Türkiye’ye F-16 satışı için resmi bildirimde bulundu. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre Finlandiya’nın onay evrakını dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iletmişti. Ankara, Nuland ile görüşmede iki ülke arasında F16 sürecinin ilerlemesi konusunda varılan mutabakatı hatırlatacak ve bir kez daha beklentisini dile getirecek.

Haberin Devamı

SURİYE’DEN ÇEKİLME VAR MI

Görüşmenin bir diğer gündem maddesi ise dış basında yer alan ‘ABD, Suriye’den çekiliyor’ iddiası olacak. Ankara uzun süredir ABD’nin Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’ye DEAŞ ile mücadele adı altında destek vermesinden rahatsız. Türk yetkililer Nuland’a çekilmenin gündemde olup olmadığını, buna dair bir planlamanın Washington’da somut olarak konuşulup konuşulmadığını soracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!