Blinken ve Abbas’tan sürpriz görüşme

Güncelleme Tarihi:

Blinken ve Abbas’tan sürpriz görüşme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2023 07:00

Ortadoğu turu kapsamında bölgeye gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Batı Şeria’da Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Ramallah’ta gerçekleşen görüşme Blinken’ın resmi programında yer almazken, toplantının güvenlik gerekçeleriyle daha önceden duyurulmadığı belirtildi.

ATEŞKES DEMEDİ

Görüşmede Abbas’ın, Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişine izin verilmesi ve “acil ateşkes” ilan edilmesi gerektiğini söylediği, Blinken’ın da ABD’nin Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması konusunda kararlı olduğunu belirttiği aktarıldı. Buna rağmen Blinken’ın görüşmede “ateşkes çağrısında” bulunmadığı belirtildi. ABD’li Bakan’ın “Filistinlilerin göçe zorlanmaması gerektiğini” ve ABD’nin bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik çalışmaları desteklediğini söyledi. Blinken’ın ayrıca “Gazze’nin gelecekteki durumunda Batı Şeria’daki Filistin yönetiminin önemli bir rol oynaması gerektiğini” söylediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Blinken ve Abbas’tan sürpriz görüşme

Bölgede Blinken’ın geleceğine dair söylentiler oluşması üzerine Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.

Blinken, Ortadoğu temasları çerçevesinde önce İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’yla görüşmüş, ardından Ürdün’ün başkenti Amman’da bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmişti. Dün Abbas ile görüşmesinin ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne giden Blinken, geç saatlerde ise Türkiye’ye indi. ABD’li Bakan’ın bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!