Blackwater Prensi

Güncelleme Tarihi:

Blackwater Prensi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Irak’ta Amerikan diplomatlara güvenlik hizmeti veren Blackwater şirketinin 11 sivilin öldüğü çatışmaya karışması iki ülke arasında krize yol açtı.

Irak, Blackwater’ın çalışma lisansını askıya aldı. ABD’nin Irak Yönetimi ile gergin olan ilişkilerine bu kez Blackwater gölgesi düştü. 9 ülkede 2500 lejyoneriyle Blackwater, dünyanın en etkin özel ordusu. Ordunun başında da eski deniz komandosu olan soyadı ’Prens’ anlamına gelen dinci Erik Prince bulunuyor.

AMERİKAN-Irak Yönetimi ilişkilerine bu kez dünyanın en büyük özel ordusu kabul edilen Blackwater’ın gölgesi düştü. Diplomat ayrıcalığından yararlanan Blackwater korumalarının geçen pazar karıştığı bir çatışmada 11 sivilin ölmesinin ardından iki ülke bu krizi aşmaya çalışıyor.

Güvenlik şirketi Blackwater’ın Irak’taki faaliyetlerinin durdurulduğunu söyleyen Irak Başbakanı Nuri el Maliki, şirketin çalışma lisansının iptal edilip edilmediğini belirtmedi.

Bağdat’ta bir basın toplantısı düzenleyen El Maliki, ABD’li yetkilileri, Blackwater’ın yerine başka bir şirketle çalışmaya çağırdı. Maliki, "Bu olay, hükümet ve halk nezdinde Blackwater’a karşı bir tutuma neden olmuştur. Amerikalılar, güvenliklerini sağlamak ve Irak içinde rahatça bir yerden bir yere gidebilmek için, Blackwater yerine başka bir şirketle çalışırsa bu kendi yararlarına olur" diye konuştu. Daha önce Blackwater’ın karıştığı buna benzer altı olay daha yaşandığını belirten El Maliki, "Vatandaşlarımızın soğukkanlılıkla öldürülmesini tolore edemeyiz" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın bizzat El Maliki’yi araması ve üzüntüsünü dile getirmesi de sorunu çözmedi. Blackwater yetkililerine göre, silahlı siviller, güvenlik elemanlarına ateş açtı. Güvenlikçiler de ateşle karşılık verdi. Irak İçişleri Bakanlığı ise, güvelikçilerin, dur ihtarına aldırmayan sivil bir araca ateş açtığını savunuyor.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, patlak veren krizin ardından, Bağdat’taki Yeşil Bölge adı verilen güvenlik bölgesi dışındaki tüm diplomatik konvoyların karayoluyla dolaşımını askıya aldı. Elçilik, Irak’ta yaşayan ABD’liler için şu bildiriyi yayınladı:

DOLAŞIM ASKIDA

"ABD Büyükelçiliği, Bağdat’ın Mansur semtinde, bir büyükelçilik güvenlik elemanının karıştığı ciddi güvenlik olayı nedeniyle Uluslararası Bölge dışında ve tüm Irak’taki ABD hükümetine bağlı resmi sivil görevlilerin karayoluyla dolaşımını askıya almıştır. Söz konusu karar, bölge dışında seyahat eden personele yönelik artan tehdidi değerlendirmek amacıyla verilmiştir."

Dünyanın en etkin lejyoner ordusu

KUZEY Carolina’daki küçük Moyock kasabasında 10 yıl önce multi milyoner bir babanın oğlu olan Haiti ve Bosna’da savaşmış eski deniz komandosu Erik Prince (37) tarafından kurulan Blackwater, 11 Eylül saldırılarından sonra dünyanın en etkin lejyoner ordusu haline geldi.

Irak’ta ABD’li yetkilileri koruma görevi üstlenen ve bu ülkede bin kadar personeli olan Blackwater, çalışma lisansı iptal edilirse, 800 milyon dolar kayba uğrayacak. ABD’nin Irak’ı işgal etmesinin ardından dönemin ABD Temsilcisi Paul Bremer tarafından görevlendirilen ve ateş açma yetkisi tanınan, hepsi de eski profesyonel asker olan Blackwater personeli, günde bin dolara kadar para kazanabiliyor. Amerikalı gazeteci Jeremy Scahill’e göre Blackwater’ın ABD dahil 9 ülkede toplam 2300 özel askeri bulunuyor. Aşırı muhafazakar bir ailenin oğlu olarak bilinen Erik Prince, ABD Başkanı Bush’un Cumhuriyetçi Partisi’nin en büyük bağışçılarından biri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!