Birbirlerine düştüler

Güncelleme Tarihi:

Birbirlerine düştüler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 00:00

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin, Ermeni tasarısının Kongre’den geçmesi yüzünden bozulmaya yüz tuttuğu bir dönemde, Beyaz Saray’a birkaç blok ötede sözde Ermeni "soykırımı" müzesi kurulması için çalışmalar hızlandı.

Ancak müze inşa çalışmaları için kolları sıvayan ve Ermeni kuruluşu Amerika Ermeni Asamblesi’ne (AAA) bağlı olarak çalışan organizatörler, birbirine düştü. Müze için 15 milyon dolar para bağışında bulunan zengin Ermeni yayıncı Gerry Cafesjian, kendisinin projeden dışlandığını belirterek, parasını geri almak talebiyle dava açtı. Cafesjian’a karşı dava açan müze organizatörleri, adli sürecin, müzenin kurulmasına engel oluşturmadığını belirttiler. Eskiden banka olarak kullanılan hayli büyük binanın, müzeye dönüştürülme çalışmalarını üstlenen organizatörler, Cafesjian’ı kar amacı gütmeyen bu girişimi, kişisel çıkarı için kullanmakla suçluyorlar.

PROJEDEN DIŞLANDI

Cafesjian’ın avukatı Tim Thornton ise, "Müze, Bay Cafesjian demekti. Gelişmelerin ardından, Cafesjian tamamen projenin dışında kaldı. Müvekkilim, projenin basit ve küçük bir girişim şeklinde ortaya çıkmasını istemedi" dedi. Washington’da aslında 2002’de açılması planlanan müze, Ermenistan dışında kurulan ilk oluşum niteliğine sahip olacaktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!