Bir utanç tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

Bir utanç tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2009 00:00

Sırbistan ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bir adım daha atıldı. Belgrad ile Saraybosna arasında ilk tren seferleri başladı.

Haberin Devamı

KATLİAM BÖYLE HATIRLANMIŞTI

Eski Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Balkanlar'da Sırplar, BoÅŸnaklar, Hırvatlar ve Arnavutlar arasında çıkan savaÅŸlarda yüzbinlerce insan can verdi. Sadece Bosna Savaşı'nda 300 binden fazla kiÅŸi öldü, bunlardan 200 bini BoÅŸnak idi. Balkanlar'da bugünlerde ise barış rüzgarları esiyor. Sırbistan ile Bosna-Hersek arasında 18 yıl aradan sonra ilk defa tren seferleri baÅŸladı.Â

18 YIL SONRA TREN SEFERLERÄ° BAÅžLADI

Yugoslavya Federasyonu'nun parçalanmasından sonra ortaya çıkan devletler arasında bozulan ilişkileri onarmayı amaçlayan çabalar kapsamında başlatılan seferlerin ilkinde, 3 vagonlu tren Belgrad tren istasyonundan 17 yolcusuyla Saraybosna'ya hareket etti.

Yolculardan sadece 9'unun gezilerini Saraybosna'da bitirmeyi planladığı açıklandı.

Haberin Devamı

Belgrad'daki demiryolu yetkilileri, yeni hattın yaklaşan kış tatilinde insanları daha da cezbedeceğini ümit ettiklerini söyledi.

Belgrad-Saraybosna tren seferi 8 saat sürecek ve bilet fiyatları 45 dolar olacak.

BOÅžNAKLARA SÄ°STEMATÄ°K SOYKIRIM

Bosna Savaşı, Bosna-Hersek'te 6 Nisan 1992 tarihinden 14 Eylül 1995 tarihine kadar sürdü. Avrupa'nın ortasında Üç yıldan fazla süren bu savaş sırasında Uluslararası Kızılhaç Örgütü verilerine göre 312.000 kişi hayatını kaybetti. Savaş 2 milyon kadar insanı da yerinden yurdundan etti. Yakın tarihin en karanlık sayfalarından biri olan bu savaş sırasında ölenlerin 200 bin kadarı Boşnaktı. Boşnaklar 3 yıl boyunca sistematik bir soykırıma tabii tutulurken, başta ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri savaşı seyretmişti.

7 ÃœLKE DOÄžDU

Eski Yugoslavya'nın dağılmasının ardından çıkan savaÅŸlar sonucunda Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Kosova, KaradaÄŸ ve Makedonya olmak üzere 7 ülke doÄŸdu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!