Bir tek Türkiye kaldı

Güncelleme Tarihi:

Bir tek Türkiye kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği dün daha önce ilan ettiği aday ülkelerden son 6'sı ile de tam üyelik görüşemelerine resmen başladı. Böylece bir tek Türkiye, tam üyelik görüşmelerini bekleyen ülke oldu.

Estonya, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Kıbrıs Rum kesimi ile müzakareleri 1998'den beri yürüten AB, Helsinki zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda, Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Letonya, Litvanya ve Malta ile de tam üyelik görüşmelerini dün başlattı.

30 AYRI DALDA

AB, tam üyelik müzakerelerini toplam 30 ayrı dalda yürütüyor. Bunlar arasında, ürünlerin, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımı, sosyal haklar, rekabet politikasına uyum, balıkçılık, ulaştırma, ekonomik ve parasal birlik, bilim ve araştırma, eğitim, bölgesel politikalar, adalet ve içişleri, gümrük birliği ve ortak savunma ve dış politika gibi çeşitli başlıklar bulunuyor.

Adayların ulusal temsilcileri ile AB yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelerde dosyalar, alan ve konulara göre ayrı ayrı ele alınıyor. Adaylar, AB müktesabatına sağlayacakları uyum ve tamamlayacakları dosyalara göre tam üyeliğe doğru ilerleyecek.

Adaylar, 1993 yılında belirlenen Kopenhag kriterlerine uymak, bu çerçevede hukuk devleti ilkelerine, insan haklarına, pazar ekonomisine uyum sağlamakla da yükümlü tutuluyor.

Yeni üye kabulü konusunda tarih belirlemeyi reddeden AB, genişlemenin 2003'den önce başlamayacağını belirtmekle yetiniyor ve bu genişlemenin başarılı olması için kendi bünyesinde gerekli yapısal reformların daha önce tamamlanmasının önemi üzerinde duruyor.

AB, Helsinki zirvesinde Türkiye'nin adaylığını resmen kabul etmiş, ancak tam üyelik müzakerelerinin hemen başlatılamayacağını belirtmişti. AB Komisyonu, Türkiye'yi tam üyeliğe hazırlayacak strateji belgesini sonbaharda açıklayacak.

ADIM ADIM AVRUPA

5 Mart 1957: Fransa, B.Almanya, İtalya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg Roma’da Avrupa Birliği'nin temelini attı.

1 Ocak 1973: İngiltere, Danimarka ve İrlanda katıldı.

1 Ocak 1981: Yunanistan tam üye oldu.

23 Şubat 1982: Danimarka yönetimindeki Grönland Avrupa Birliği topraklarından ayrıldı.

1 Ocak 1986: İspanya ve Portekiz tam üye oldu.

3 Ekim 1990 İki Almanya'nın birleşmesiyle Doğu Almanya da birliğin üyesi oldu.

1 Ocak 1995: Avusturya, Finlandiya ve İsveç birliğe katıldı.

31 Mart 1998: Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Estonya ve Kıbrıs Rum Kesimi ile tam üyelik görüşmeleri başladı.

15 Şubat 2000: Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Letonya, Litvanya ve Malta ile tam üyelik görüşmeleri başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!