Bir Roma’yı yakmamış

Güncelleme Tarihi:

Bir Roma’yı yakmamış
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2007 00:00

ABD’nin Pakistan’da ele geçirip Guantanamo üssünde yargıladığı El Kaide teröristi Halid Şeyh Muhammed, 11 Eylül’den İstanbul’a Bali’den Kenya’ya bir dizi büyük terör eylemini üstlendi. Muhammed "Türkiye’deki Amerikan, Yahudi ve İngiliz hedeflerinin vurulmasına mali destek sağlanmasından sorumluyum" diye konuştu.

GUANTANAMO’da tutulan ve Amerikan askeri mahkemesine çıkan El Kaide liderlerinden Halid Şeyh Muhammed, ABD’deki 11 Eylül saldırılarından İstanbul’daki 15-20 Kasım saldırılarına kadar bir dizi terör eyleminin sorumluluğunu üstlenerek, "A’dan Z’ye herşeyi ben yaptım" dedi.

Muhammed bu açıklamasını, ABD’nin Küba’daki Guantanamo Üssü’nde yapılan ve 14 El Kaide üyesinin çatışan düşman olarak nitelenip nitelenmeyeceğine ilişkin duruşmada yaptı.

Duruşma sırasında Muhammed, "11 Eylül operasyonunda A’dan Z’ye ben sorumlu idim" dedi ve yapılmış ya da planlanmış toplam 31 ayrı terör eyleminin sorumluluğunu da üstlendi. Bu eylemler arasında, New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne 1993’te gerçekleştirlen bombalı saldırı, ayakkabı bombacısı diye bilinen Richard Reid’in bir uçaktaki eylem girişimi yer aldı.

İSTANBUL EYLEMLERİ

Muhammed, işlediği suçlar arasında, 15-20 Kasım 2003 tarihlerinde meydana gelen canlı bomba saldırılarını kastederek, Türkiye’deki bazı yabancı hedeflerin vurulmasına parasal destek sağlanmasının da bulunduğunu belirtirken, "Türkiye’deki Amerikan, Yahudi ve İngiliz hedeflerinin vurulmasına mali destek sağlanmasından sorumluyum" diye konuştu.

PAPA-MÜŞERREF

Papa 2.Jean Paul’e suikast planı ve Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e yönelik suikast girişimlerini de kabul eden Muhammed’in yakalandığında ele geçirilen bilgisayarında bulunan bilgiler de kanıt olarak sunuldu. Bilgisayarda, 11 Eylül hava korsanlarının fotoğrafları, bunlardan biri olan Muhammed Atta’nın pilotluk lisansı ve El Kaide terör şebekesinin başı Usame Bin Ladin’in mektupları bulunmuştu.

Uzmanlar, "Bu ifade ölüm cezası demektir" yorumunda bulundular. Gizli bir CIA cezaevinde bulunan bu 14 kişi, geçen Eylül ayında Guantanamo’ya götürülmüştü. Pentagon, Ebu Faraj el Libi ve Remzi Binalşib’in de ifade metinlerini serbest bıraktı. Binalşib, duruşmaya katılmayı reddetti. Binalşib’in 11 Eylül planlarına katkıda bulunduğu, El Libi’nin de Pervez Müşerref’i hedef alan iki bombalama eylemini tasarladığı belirtildi.

Guantanamo’da, El Kaide veya Taliban ile bağlantılı oldukları ileri sürülen 385 kişi daha tutuluyor.

İŞKENCE İDDİASI

2003’te yakalanan Muhammed, CIA tarafından kendisine işkence edildiğini de söyledi. İfadelerin metinlerini yayınlayan Pentagon bazı bölümleri karaladı. Muhammed, verdiği ifadenin baskı altında gerçekleşmediğini belirtti. Muhammed’in işkence iddialarının soruşturulacağı belirtiliyor.

Hukuk profesörü olan ve Guantanamo’da iki kişiyi temsil eden Mark Denbeaux, "çatışan düşman" tanımına sadece Şeyh Halid Muhammed’in uyduğunu söyledi. Beyaz Saray’ın, itirafların ardından sessiz kalması ve "Mevcut askeri komisyonun kararını etkilemek istemiyoruz" açıklaması da dikkat çekti.
/images/100/0x0/55eac758f018fbb8f896264c


Pearl’ün kafasını mübarek sağ elimle kestim

Halid Şeyh Muhammed, 2002 yılında Pakistan’da rehin alınan Amerikalı gazeteci Daniel Pearl’ün kafasını kendi elleriyle kestiğini de itiraf etti. Muhammed, "Amerikalı Yahudi Daniel Pearl’ün kellesini, Karaçi’de mübarek sağ elimle kestim, resim internette var" dedi.

31 suçu üstlendi

HALİD Şeyh Muhammed, 1993 ile yakalandığı 2003 yılları arasında, Azerbaycan’dan Panama’ya, Türkiye’den Filipinler’e kadar yapılan veya planlama aşamasında kalan tam 31 eyleme karıştığını itiraf etti. Muhammed’in üstlendiği eylemler şöyle:

GERÇEKLEŞENLER

1993 ve 11 Eylül 2001’de Dünya Ticaret Merkezi’ne saldırı.
/images/100/0x0/55eac758f018fbb8f896264e


2002’de, Endonezya’nın Bali adasındaki gece kulübünde 202 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı planlamak.

Kenya’da, İsraillinin sahip olduğu otelde 18 kişinin öldüğü saldırı.

İstanbul’daki bombalı saldırılara parasal destek.

PLANLANANLAR

11 Eylül’den sonra, ABD’deki nükleer santrallara, Los Angeles’teki Library Kulesi, Chicago’daki Sears Kulesi, Seattle’deki Plaza Banka binası ve Empire State Building’e saldırı planlamak.

Ayakkabı bombacısı Richard Reid’in eylem girişiminin koordinasyonu.

Londra’da Heathrow havaalanı, Big Ben saat kulesine saldırı planı.

1994’te, Filipinler’de Papa’ya, ertesi yıl Başkan Bill Clinton ve eski başkan Jimmy Carter’a suikast için parasal destek sağlamak. Manila’daki İsrail elçiliğine bombalı saldırı planı. Amerikan yolcu uçaklarına Pasifik üzerinde saldırı.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki İsrail ve ABD elçilikleriyle, Sumatra’daki Henry Kissinger’in sahip olduğu petrol tesislerine saldırı.

Tayland’da Amerikalı ve İngiliz turistlerin rağbet ettiği gece kulüpleriyle, İsrail’in El Al Havayolları uçağına sabotaj girişimi.

Kenya’da İsrail uçaklarını düşürme girişimleri.

İsrail’deki tatil beldelerine, uçakla intihar saldırıları planlamak.

Panama kanalını kullanılmaz hale getirmek için saldırı tasarlamak.

Güney Kore’deki Amerikan üslerine ve Amerikalıların devam ettiği gece kulüplerine saldırı planı.

Avustralya, Azerbaycan, Hindistan ve Japonya’daki ABD ve İsrail elçiliklerine bombalı saldırı planlamak.

Brüksel’deki NATO Karargahı’nı bombalamak. Hürmüz, Cebelitarık boğazlarından geçen veya Singapur’da demirli ABD savaş gemileriyle tankerlerine saldırı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!