Bir ihmal iki istifa

Güncelleme Tarihi:

Bir ihmal iki istifa
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2016 21:52

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel bombacılarından birinin daha önce Türkiye’de yakalanıp sınır dışı edildiğini açıklaması Belçika’da deprem etkisi yarattı. İçişleri ve adalet bakanları istifalarını sundu. Başbakan Michel reddetti. Siyasi yorumcular ihmal kesinleşirse hükümetin gidebileceğini konuşuyor.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın, Brüksel Havalimanı’ndaki terör saldırısını gerçekleştiren isimlerden birinin Türkiye’de yakalanıp Hollanda’ya gönderildiği ve bu durumdan haberdar edilmesine rağmen Belçika’nın adım atmadığı yönündeki açıklamaları Brüksel’de hükümet krizine neden oldu.

Türkiye’den gelen açıklama, özellikle Paris saldırılarından sonra terörle mücadele konusunda üzerine düşeni yapmadığı gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilen Belçika hükümeti için en ağır darbelerden biri oldu. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ve Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Belçika Başbakanı Charles Michel’e istifalarını sundu. Michel istifaları reddetti. İstifalar dün sabah medyaya yansısa da hem Jambon’un hem de Geens’in istifalarını Erdoğan’ın açıklamalarının hemen ardından Michel’e sunduğu öğrenildi. Başbakan, dün sabah yapılan sınırlı katılımlı Bakanlar Kurulu’nda istifaları geri çevirdi. Bu toplantıda sadece Brahim Bakraoui’nin Türkiye’de yakalanması ve sınır dışı edilmesi ele alındı.

HÜKÜMET TEHLİKEYE GİREBİLİR
Siyasi kaynaklar iki bakanın ya da bakanlıklarının konu hakkında hatalarının bulunduğunun belirlenmesi halinde istifaların kaçınılmaz olacağının hatta hükümetin geleceğinin tehlikeye girebileceğinin altını çiziyor. Federal Parlamento’da temsil edilen siyasi grupların başkanları parlamenter soruşturma komisyonu oluşturulmasına yeşil ışık yaktı. Jambon ve Geens’in yanı sıra Dışişleri Bakanı Didier Reynders de bugün ortak bir toplantı yapması öngörülen İçişleri Komisyonu, Adalet Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu önüne çıkacak.

HATA BÜYÜKELÇİLİKTE Mİ?
Brahim El Bakraoui’nin 14 Temmuz’da Hollanda’ya sınır dışı edilmesine ilişkin bilginin Belçika’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından bu ülkeye ancak 15 Temmuz’da verildiği öğrenildi. Hollanda İçişleri Bakanlığı kaynaklarının Hollanda basınına verdiği bilgilerde, verilen bilgilerde El Bakraoui’nin isminin yer aldığı ancak sınır dışı edilme nedeni ve diğer detayların bulunmadığı iddiası da yer aldı. Adalet Bakanı Geens de, “Görünüşe bakılırsa, 14 Temmuz’da El Bakraoui, Türkiye’den Hollanda’ya sınır dışı edildiğinde Belçikalı irtibat görevlilerinin bilgileri aktarması konusunda sorunlar yaşanmış” dedi.

Bir ihmal iki istifa

Geert Wilders

WILDERS: ERDOĞAN HAKLIYSA HOLLANDA BAŞBAKANI İSTİFA ETSİN
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel saldırganlarından birini geçen yıl sınırdışı ettiklerini ve saldırganın isteği ile Hollanda’ya gönderdiklerini açıklaması bu ülkede de tartışma yarattı. BBC Türkçe’nin haberine göre muhalefet partileri, Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın “sıkıntılı” olduğunu belirterek hükümetin bilgi vermesini istedi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin istifası da gündeme geldi. Türkiye ve İslam karşıtı politikalarıyla bilinen ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Geert Wilders, Erdoğan’ın açıklamasının yer aldığı haberi paylaşarak “Eğer bu doğruysa o zaman Rutte istifa etmeli” dedi.

Bir ihmal iki istifa

Brahim El Bakraoui

TÜRKİYE İKİ KEZ SINIRDIŞI ETMİŞ
TÜRKİYE’nin 23 Mart tarihinde Brüksel’in Zavendem Havalimanı’nda saldırı düzenleyen canlı bombalardan biri olan Brahim El Bakraoui’yi iki kez sınırdışı ettiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bombacılardan birinin ‘yabancı savaşçı’ olabileceği gerekçesiyle Hollanda’ya sınırdışı edildiğini, Belçika’nın da bilgilendirildiğini söylemişti. Reuters’a konuşan Türk kaynaklar, söz konusu kişinin Brüksel’deki havalimanında intihar saldırısı düzenleyen Brahim Bakraoui olduğunu söylediler. Bir kaynağa göre şüpheli ilk olarak Gaziantep’te yakalandı. 14 Temmuz 2015’te sınırdışı edildi. Başka bir kaynak da Brahim’in 11 Ağustos’ta Antalya’dan ülkeye giriş yaptığını, 25 Ağustos’ta ise sınır dışı edildiğini söylediler. 

BAKMADAN GEÇME!