Bin Ladin’i bulmuştuk operasyon iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Bin Ladin’i bulmuştuk operasyon iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 00:00

ABD’nin elit komando birliği Delta Force’un emekli komutanı Dalton Fury, 11 Eylül sonrasında Usame bin Ladin’i bulmak üzere Afganistan’a gönderildiklerini belirterek, "El Kaide liderinin 4 bin 200 metrede bir mağarada olduğunu tespit ettik. Üstlerimiz, ’bu riske girmeye değmez’ diyerek operasyonu iptal etti" dedi.

AMERİKAN CBS televizyonu, 11 Eylül saldırılarının ardından El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i ölü ya da diri ele geçirmek üzere Afganistan’ın doğusundaki Tora Bora dağlarına gönderilen Delta Force komando timinin komutanıyla röportaj yaptı.

Dalton Fury lakaplı komutan, timiyle birlikte 11 Eylül’den 10 hafta sonra Afganistan’a gönderildi. Amerikalı komandoların tamamı sakal bırakıp yerel giysiler giyerek halkın arasına karıştı. Amaç, Delta Force’un orada olduğunu bile hissettirmeden Bin Ladin’i öldürmek ve cesedini Afganlara bırakmaktı.

CIA, radyo sinyallerini ve diğer istihbaratları değerlendirerek Bin Ladin’in Afganistan-Pakistan sınırındaki dağlık alanda olduğunu buldu. Fury ve timi, sıradan kamyonetlerle bölgeye intikal etti. Çemberi giderek daraltan Delta Force, Bin Ladin’in, 4 bin 200 metre yükseliğindeki bir sırtta bulunduğunu tespit etti. Mağaraya yapılacak saldırının "10 üzerinden 10 zorlukta" olduğunu belirten Binbaşı Fury, Bin Ladin’i şaşırtmak için, komandolarla dağın diğer yamacından tırmanmayı üstlerine önerdi, fakat bu teklif "bu riske girmeye değmez" denerek reddedildi. Dağ geçitlerine mayın döşemeyi öngören ikinci harekat planı da karargah tarafından geri çevrilen Amerikalı binbaşı, görev süresince böyle bir şeyle karşılaşmadığını söyledi. Fury, 50 komandosu ve Afgan rehberleriyle birlikte mağaraya cepheden saldırma planını da, kendilerine rehberlik eden Afgan savaş ağası Hazret Ali’ye kabul ettiremedi. Ali, "Kovboy değiliz" dedi.

Fury, karargah ile Beyaz Saray’ın Bin Ladin avı konusunda sürekli iletişim halinde olup olmadığını bilmese de, sonunda Bin Ladin’i Delta Force ile avlama fikrinden vazgeçildiğini hatırlattı. ABD savaş uçakları mağarayı bombaladı. Ancak aylar sonra mağarada, Bin Ladin’in cesedine rastlanmadı.

Komutana tanınmasın diye özel makyaj

"KILL Bin Laden" (Bin Ladin’i Öldür) adlı kitabı bu hafta piyasaya çıkan binbaşı, güvenlik gerekçesiyle "Dalton Fury" takma adını kullanıyor. CBS’in 60 Minutes programı sunucusu olan Scott Pelley, yoğun bir makyaj uygulatarak kimliğini gizledi. Komutan, 11 Eylül’ün ardından Pentagon’dan gelen çok gizli emirle, Afganistan’a gönderildi. Tora Bora Savaşı sırasında bölgedeki seçkin birliklere komuta eden Fury, Amerikan ordusunun Bin Ladin’i bulamadığı yönünde medyada çıkan haberlere kızarak yedi yıl aradan sonra gerçekleri anlatmaya karar verdiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!