Bill'in dönüşü

Güncelleme Tarihi:

Billin dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 00:00

ABD’nin eski başkanı Bill Clinton, sekiz yıl sonra “dünyanın en güçlü adamı” imajıyla yeniden sahnede. Clinton, Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-il ile görüşüp mahkum edilen iki Amerikalı gazeteciyi 24 saat içerisinde vatanlarına getirmeyi başardı.

ABD’de 1993-2001 yılları arasında Başkan olan Bill Clinton, “başdiplomat eşi” sıfatıyla Kuzey Kore’de giriştiği görevi başarıyla tamamlayarak yeniden dünya gündemine damgasını vurdu. Önceki gün Kuzey Kore’ye giden Clinton, bu ülkeyi demir bir yumrukla yöneten Stalinist diktatör Kim Jong-il ile, kendi deyimiyle “yorucu bir görüşme” yaptı.

Obama: Sıra dışı çaba

Clinton, 17 Mart’ta Çin’den yasadışı yollarla Kuzey Kore’ye giren ve ajanlıkla suçlandıktan sonra 12 yıl “ağır çalışma cezasına” çarptırılan Kore asıllı iki Amerikalı kadın gazetecinin “affedilmesi” konusunda Kim’i ikna etmeyi başardı. Gazetecileri özel jetine alıp Japonya üzerinden hemen ABD’ye dönen Clinton, ülkesinde alkışlarla karşılandı. ABD Başkanı Barack Obama da “sıradışı insani çabaları” nedeniyle Clinton’a teşekkür etti.

Gitti, aldı getirdi

Bu diplomatik başarı ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Afrika gezisini gölgede bıraksa da, girişimin arkasında o var. ABD dört aydır bu “operasyonu” planlıyordu. İki gazetecinin çalıştığı Current TV’nin sahibi olan eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore bu “görev” için düşünülen ilk isimdi. Ancak Hillary, Kuzey Kore’ye eşini gönderme kararı verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!