Bill Clinton yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Bill Clinton yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Aylardır süren bekleyiş dün sona erdi. Demokratlar’ın ve ilk kez sessizliğini bozan First Lady Hillary Clinton’ın son andaki müdehalesine rağmen Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Clinton’ın görevden alınmak üzere Senato’da yargılanmasına karar verdi.

Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat azınlığın tüm engelleme çalışmalarına rağmen, ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Bill Clinton'ın azil talebi ile yargılanmak üzere Senato'ya sevkini kararlaştırdı. Başkan'ın azline gerekçe gösterilen 4 maddeden ikisi reddedildi ancak en az birinin kabulü yeterli olduğu için daha ilk maddenin 205'e karşı 228 oyla kabul edilmesiyle Clinton'ın dosyası Senato'ya gönderildi.

Azil görüşmelerine geçilmeden, önceki gün yapılan usul tartışmaları sırasında, Meclis'in demokrat kanadı, ‘‘Kahraman vatan evlatları Irak'ta savaşırken bu görüşmeleri yapmayalım. Erteleyelim’’ tezini savunurken, Cumhuriyetçi çoğunluk, ‘‘Görüşmelerin bir an önce yapılarak karara varılması demokrasi gereğidir. Kahraman vatan evlatları da demokrasimizi korumak için savaşıyor’’ görüşü ile bu teze karşı çıktı.

DEMOKRATLAR ÇOK UĞRAŞTI

Görüşmeleri erteletemeyen, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat kanadı bu kez, çoğunluktaki Cumhuriyetçiler’i, ‘‘Azil değil ceza talep edelim’’ görüşüne ikna etmeye çalıştı. Cumhuriyetçi çoğunluk, Anayasa'da ABD Başkanı ile ilgili sadece ‘‘Azil’’ hükmü olduğunu, ‘‘Ceza’ya ilişkin bir hüküm bulunmadığını belirterek bu görüşe de karşı çıktı.

Dün TSİ 16.20'da başlayan görüşmelerde ise Demokrat azınlığın, Clinton'ın, azil değil de cezalandırılmasını içeren önergesinin gündeme alınması 204'e karşı 230 oyla reddedildi. Bunun üzerine Demokratlar toplu olarak Genel Kurul Salonu'nu terk ederek, Kongre binasının dışında kısa bir protesto yürüyüşü yaptı. Demokrat üyeler, bu yürüyüşten sonra Genel Kurul Salonu'na dönerek oylamaya katıldı. Oylamada, 228 Cumhuriyetçi, 206 Demokrat ve bir bağımsızdan oluşan Temsilciler Meclisi'nde oylanan 4 maddenin ikisi kabul edildi ve Clinton'ın dosyası Senato'ya sevk edildi.

SIRA SENATO'DA

Senato şu anda tatilde. 6 Ocak 1999 günü yeni üyelerin yemin etmesiyle çalışmalarına başlayacak. O tarihe kadar Temsilciler Meclisi'nden gelen ‘‘Azil Evrakları’’ Senato katibi Gary L Sisco, tarafından tutulacak. Senato, 6 Ocak'ta toplandığında evrakları resmen teslim alacak. Teslim alma işlemi tamamlandıktan sonra Senato Genel Kurulu, yargılama gününü, Beyaz Saray'a savunma için verilecek süreyi ve buna Temsilciler Meclisi'nin vereceği karşılığın süresini saptamak üzere görüşmeler yapacak.

Bu görüşmelerden sonra Yüksek Mahkeme Başkanı William H.Rehnquist'in Başkanlığında tıpkı bir mahkeme gibi yargılama işlemi başlayacak

Son yapılan seçimlerde Senato'daki partilerarası denge değişmedi. Senato'da 55 Cumhuriyetçi ve 45 Demokrat senatör bulunuyor. Yargılama işlemi sonunda Başkan Clinton'un görevden uzaklaştırılabilmesi için Senato'nun üçte ikisini oluşturan 67 oya ihtiyaç var.Son yapılan seçimlerde Senato'daki partilerarası denge değişmedi. Senato'da 55 Cumhuriyetçi ve 45 Demokrat senatör bulunuyor. Yargılama işlemi sonunda Başkan Clinton'ın görevden uzaklaştırılabilmesi için Senato'nun üçte ikisini oluşturan 67 oya ihtiyaç var.

ÖNCE HİLLARY DENEDİ

Oylamadan birkaç saat önce, ‘First Lady’ Hillary Clinton, Capitol Hill'e (Kongre) giderek, Demokratlar’la konuştu ve ‘Eşim istifayı düşünmüyor, azil çıksa da ülkenin işlerini yapmaya devam edecek’ dedi. Temsilciler Meclisi azınlık lideri Richard Gephard ise, ‘First Lady Anayasal düzen içinde yaşadığımızı ve Anayasa’nın herkese adil ve eşit şekilde uygulanması gerektiğini bize hatırlattı. Demokratlar olarak biz kendisine azil talebi çıksa bile Başkan Clinton'ın istifa etmeyi düşünmemesi gerektiğini kararlı biçimde ifade ettik.' dedi.

Sonunakadar göreve devam

Başkan Clinton, oylamadan sonra eşi Hillary ile el ele tutuşarak yaptığı açıklamada istifayı düşünmediğini söyledi. Demokrat Parti yöneticileri ve üyelerden oluşan kalabalık bir grup, oylamanın ardından otobüslerle Beyaz Saray'a gittiler. Kapalı kapılar ardında bir saat süren görüşmeden sonra, Firs Lady Hillary, Başkan Yardımcısı Al Gore ve 60 Demokrat temsilci ile birlikte basın toplantısı yapan Clinton, ‘‘Amerikan halkının bana verdiği görevleri yerine getirmeye devam edeceğim’’ dedi. Clinton, ‘‘Ben kendi payıma düşeni hatalarımı kabul ederek yaptım. Önemli olan bu soruna partizan olmayan bir çözüm getirmekti. Bu Temsilciler Meclisi'nde olmadı. Öyle umuyorum ki Senato'da böyle bir uzlaşmaya varılacaktır’’ diye konuştu.

4 maddeden ikisine kabul

Başkan Clinton'ın yargılanmak üzere Senato'ya sevkini içeren karar dört maddeden oluşuyordu.

1. BÜYÜK JÜRİ ÖNÜNDE YEMİNLİ YALAN SÖYLEMEK

205'e karşı 228 oyla kabul edildi ve Clinton'ın yargılanmak üzere Senato'ya sevkini kesinleştirdi. Oylamada 5 Cumhuriyetçi hayır derken 5 Demokrat'tan da evet oyu geldi.

2. PAULA JONES DAVASINDA YEMİNLİ YALAN SÖYLEMEK

Bu madde, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun yarıdan bir fazlası olan 218 evet oyunu bulamadı. Madde, 205'e karşı 229 oyla rededildi. 28 Cumhuriyetçi temsilci, demokratlarla birlikte oy kullandı.

3. ADALETE ENGEL OLMAK

Başkan Clinton'ın bu maddeden de yargılanması 212'ye karşı 221 oyla kabul edildi. Bu maddenin oylamasında beş demokrat ‘‘Evet’’oyu kullanırken, 12 Cumhuriyetçi ‘‘Hayır’’ oyu kullandı.

4. YETKİSİNİ KÖTÜYE KULLANMAK.

Bu madde de, 148'e karşı 285 oyla rededildi. 81 Cumhuriyetçi üye, Demokratlar’la birlikte ‘‘Hayır’’ oyu kullandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!