Biden’ın burnunun dibinde protesto... Filistin yanlısı üniversiteliler geri adım atmıyor

Güncelleme Tarihi:

Biden’ın burnunun dibinde protesto... Filistin yanlısı üniversiteliler geri adım atmıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2024 07:00

Filistin yanlısı öğrencilerin ABD üniversitelerinde başlattığı eylem dalgası başkent Washington D.C.’ye de ulaştı. ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık konutu Beyaz Saray’a 10 dakika mesafedeki George Washington Üniversitesi’nden de “Sessiz kalmak ortak olmaktır” denilerek gösteriler düzenleniyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta New York’taki Columbia Üniversitesi’nde başlayan Gazze’deki katliama dikkat çekme amaçlı kampüs protestoları, ABD’nin dört bir yanına yayılmış durumda.

600 KİŞİYE TUTUKLAMA

Bir haftada farklı eyaletlerde yaklaşık 600 öğrenci ve akademisyenin gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla dalga dalga büyüyen kampüslerde kamp kurma hareketi, siyasi iktidarı da zor durumda bırakmış halde. Özellikle geçtiğimiz hafta pazar günü Beyaz Saray’ın bu protestolar için “Yahudi karşıtı ve vicdansızlık” demesinin; Teksas, Georgia ve California gibi eyaletlerdeki üniversitelerde polis müdahalesinin şiddete dönüşmesine sebep olduğu yorumları yapılıyor.

BAŞKENTE DE SIÇRADI

Protesto dalgası, Washington’a da ulaştı. ABD Başkanı Joe Biden’ın oturduğu, Beyaz Saray’a yürüyerek sadece 10 dakika uzaklıktaki George Washington Üniversitesi’nde de (GWU) perşembe günü başlayan kamp protestosu, hâlâ devam ediyor. Ellerinde taşıdıkları pankartlarda Başkan Biden’ın Gazze’deki katliama verdiği desteği ön plana çıkaran öğrenciler, “Sessiz kalmak ortak olmaktır” diyor. “Refah’tan ellerinizi çekin” ve “İsrail’e yapılan tüm ABD yardımlarını durdurun” gibi pankartlarla tepkilerini dile getiren öğrenciler, yaptıkları konuşmalarda “Okullarımıza harç veriyoruz, vergi veriyoruz, paralarımız İsrail’e roket olarak gidiyor” diyor.

Haberin Devamı

DAYANIŞMA RUHU BÜYÜYOR

Washington’daki çevre üniversitelerden öğrenciler de GWU protestosuna desteğe geldi. Gelenlere ücretsiz yemek ve su dağıtılıyor, vakit geldiğinde namazlar kılınıyor, başka inançlara sahip, namaz kılmayan öğrenciler ise ibadet edenleri çembere alıp koruyor. Zaman zaman megafonlarla slogan atılıp İsrail ve Biden yönetimi protesto edilirken; yeri geldiğinde çeşitli sosyolojik gruplardan gelen temsilciler tarafından siyasi konuşmalar yapılıyor. Arada müzisyenler geliyor, enstrüman çalıyor ve herkes tarafından dinleniyor.

Biden’ın burnunun dibinde protesto... Filistin yanlısı üniversiteliler geri adım atmıyor

Haberin Devamı

PROVOKATÖRLER İŞ BAŞINDA

Cuma günü protesto alanındayken ellerinde İsrail ve ABD bayrağı olan 5 kişi, protestocuların arasına girip “Hepiniz terörist destekçisisiniz. Hamas IŞİD’dir. Hemen bütün rehineleri serbest bırakın” diye bağırıyor. Öğrenciler provoke olmuyor, sarı yelekli protesto görevlileri grupların arasına girerek durumu yatıştırıyor. Yapılan provokasyonların, protesto hareketlerine leke sürmeye çalıştığı net olarak görülüyor.

‘YATIRIMLARI GERİ ÇEK’

Başkentte öğrencilerin ortak talebi şu: Okullarının İsrail ile ticari işbirliği olan şirketlerle yaptığı anlaşmaları geri çekmesi ve bütün ilişkisini kesmesi. Öğrenci hareketi, okul yönetimi taleplerini karşılayana kadar kurdukları kamptan ayrılmayacağını söylüyor. Washington D.C. polisi, perşembe günü GWU kampüsünün bahçesinde protestolara izin verse de cuma günü itibariyle kampüse girişi kapattı. Demir barikatlarla kapatılan bahçede sadece 20 kadar çadır bulunuyor.

Haberin Devamı

Washington Post gazetesinin haberine göre GWU okul yönetimi, Washington polisinden, öğrencileri “temizlemesini” talep etti. Ancak emniyet müdürü ve Washington D.C. belediye başkanının polise geri çekilmelerini emrettiği öne sürüldü. 

ÜLKE ÇAPINDA İSYAN

İsrail’in Gazze katliamı ve Biden yönetiminin koşulsuz desteğine karşı yapılan protestolar sadece birkaç şehirle sınırlı değil. Yale, Harvard, Güney California, Ohio Eyaleti, New York, Emory, Chicago Kuzeybatı,  Indiana, Pensilvanya, Florida, Arizona, Teksas, Nevada ve Denver Eyalet Üniversitesi ve daha onlarca üniversitede aynı tipte protestolar sürdürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!