Biden’dan Netanyahu’ya tek Filistin mesajı: Gazze ve Batı Şeria birleşmeli

Güncelleme Tarihi:

Biden’dan Netanyahu’ya tek Filistin mesajı: Gazze ve Batı Şeria birleşmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 07:00

ABD ile İsrail, savaş sonrası Gazze’nin yönetiminin kimde olacağı konusunda anlaşamıyor. ABD Başkanı Biden, Gazze ve Batı Şeria’nın Filistin yönetimi çatısında birleşmesini savunurken Netanyahu, “savaşa Gazze’yi Filistin’e bırakmak için girmediklerini” söyledi.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze’deki operasyonlarına koşulsuz desteğini her fırsatta dile getiren Beyaz Saray ile Binyamin Netanyahu yönetimi arasında, “savaş sonrası Gazze’ye ne olacağı” konusundaki fikir ayrılığı sürüyor. Amerikan Washington Post (WP) gazetesi için bir makale kaleme alan ABD Başkanı Joe Biden, “Gazze ve Batı Şeria’nın tek bir Filistin yönetimi altında birleştirilmesi” gerektiğini belirterek Netanyahu yönetimine mesaj verdi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Gazze’nin kontrolünü elinde tutmaya kararlı olduklarını belirtti.

BATI ŞERİA VE GAZZE’DE TEK YÖNETİM

WP’deki makalesinde “Barış için çabalarken Gazze ve Batı Şeria tek bir yönetim yapısı altında, nihayetinde yeniden canlandırılmış bir Filistin yönetimi altında yeniden birleştirilmelidir” ifadelerini kullanan Biden ayrıca, “Filistinlilerin Gazze’den zorla göç ettirilmesi, yeniden işgal, kuşatma veya abluka ve toprak kaybı olmamalıdır” görüşünü savundu. Biden’ın yazısında Gazze’de sivillere yönelik saldırılarla ilgili satırlara da yer verdi. “Gazze’de aileler, teşhis edilebilmeleri için çocuklarının bedenlerine isimlerini yazıyor” diyen Biden, masum sivillerin ölümünü trajedi olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

‘AMERİKAN ÇIKARLARI’ VURGUSU

Daha önce yaptığı gibi Ukrayna ve Gazze’deki savaşların benzerliklerini vurgulayarak İsrail’e askeri destek verme kararını gerekçelendirmeye çalışan Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Hamas’ın “komşu demokrasileri haritadan silmek” noktasında birleştiklerini savundu. ABD lideri, “Amerika’nın kendi çıkarları için buna izin veremeyeceğini” belirtti. Biden yönetiminin geçen ay Amerikan Kongresi’nden Ukrayna ve İsrail için talep ettiği 105 milyar dolarlık güvenlik yardımı henüz onaylanmış değil.

‘GAZZE’YE BUNUN İÇİN GİRMEDİK’

Öte yandan önceki gün Beyaz Saray ile çıkarlarının ortak olduğuna dikkat çekerek “ABD bize silah göndermeye devam ediyor” açıklamasında bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’nin geleceği ile ilgili Biden’dan farklı düşündüğünü bir kez daha yineledi. Bölgeyi Batı Şeria’daki Mahmut Abbas yönetimine bırakmama konusunda kararlı olduklarını belirten Netanyahu, “Mevcut şekliyle Filistin Yönetimi Gazze’deki sorumluluğu alamaz. Biz savaşıp tüm bunları yaptıktan sonra nasıl onlara devredebiliriz” ifadelerini kullandı. İsrai’in Kanal 12 televizyonuna konuşan Dışişleri Bakanı Eli Cohen de “Gazze’de Filistin yönetimi olmasının doğru çözüm olduğunu düşünenlerin yanıldığını” söyledi. Cohen, açıklamasında “Ürdün Nehri’nden Akdeniz’e kadar, güvenlik kontrolü her zaman İsrail’in elinde olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Biden’dan Netanyahu’ya tek Filistin mesajı: Gazze ve Batı Şeria birleşmeli

SALDIRGANLARA VİZE YOK

- ABD Başkanı Joe Biden, WP’de yayınlanan makalesinde “Batı Şeria’da Filistinlilere saldıran İsraillilere Amerika’ya giriş yasağı getirebileceklerini” de belirtti. Amerikan basının ulaştığı belgelere göre, Biden Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Hazine Bakanı Janet Yellen’a “aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilere yönelik vize yasakları ve yaptırımlar hazırlamaları” talimatı verdi. Washington’un kararı, İsrail’in, ekim ayında katıldığı ABD vize muafiyeti programını ihlal ettiği yönündeki raporları takip ediyor. İsrailli Haaretz gazetesi karar için, “İşbaşına geldiğinden beri Biden yönetiminin İsrail’e karşı attığı en sert adım” yorumunu yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!