Biden’dan misilleme açıklaması: ‘Kararımı verdim’

Güncelleme Tarihi:

Biden’dan misilleme açıklaması: ‘Kararımı verdim’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 07:00

Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen, üç ABD askerinin ölümüne, 40’ının da yaralanmasına neden olan saldırıya ilişkin ABD’nin olası misilleme tercihleri tartışılırken, Başkan Joe Biden’ın açıklamaları tansiyonu düşürdü.

Haberin Devamı

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Biden, “Ortadoğu’da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, bunun peşinde değiliz” ifadesini kullandı. Saldırıya verilecek karşılığa karar verip vermediklerine ilişkin soruya, “Evet” diyen Biden, bununla ilgili detay paylaşmazken, yaşananlardan İran’ın sorumlu olduğunu dile getirdi.

İRAN’DAN GÖZDAĞI

İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Büyükelçisi Amir Saeid Iravani, İran’a yönelik herhangi bir saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi. Iravani, Tahran’ın kendi topraklarına, çıkarlarına veya sınırları dışındaki vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya hızlı bir şekilde yanıt vereceğini vurguladı. Diğer yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun şefi Hüseyin Salami de, kendilerine yöneltilen hiçbir tehdidin karşılıksız bırakılmayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Şİİ GRUP GERİ ADIM ATTI

ABD yönetiminin dün resmi olarak saldırının arkasındaki grup olarak açıkladığı İran destekli Iraklı Şii direniş örgütü Kataib Hizbullah, Washington’a karşı başlattıkları saldırı dalgasını önceki gün askıya aldıklarını duyurmuştu. İran destekli Direniş Ekseni’nin Irak ayağının en güçlü parçası olan örgüt, bu kararı Bağdat yönetimi ile yaptıkları istişare sonrası aldıklarını belirtti.

BURNS’TEN ORTADOĞU YORUMU: ‘PATLAMAYA HAZIR BOMBA’

CIA Direktörü William Burns, Amerikan dış politika dergisi Foreign Affairs dergisi için kaleme aldığı makalesinde, 7 Ekim’de Hamas saldırılarıyla başlayan ve İsrail’in Gazze’de halen devam eden saldırılarının hem bölge hem de tüm küresel sistem için sorunlar yarattığını yazdı. Son 40 yılın çoğunu Ortadoğu’da çalışarak geçirdiğini belirten Burns, bölgeyi “nadiren bu kadar karışık halde ve bu kadar patlamaya hazır” gördüğünü kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!