Biden Netanyahu ile ilk kez ters düştü: O hükümeti değiştirmelisin

Güncelleme Tarihi:

Biden Netanyahu ile ilk kez ters düştü: O hükümeti değiştirmelisin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 07:00

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Hamas-İsrail savaşı sonrasında Gazze’de kalma ısrarı ABD Başkanı Biden’la aralarındaki iplerin gerilmesine neden oldu. Biden, küresel desteği kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, Netanyahu’ya sertlik yanlısı hükümetini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ordusunun  Gazze’de sürdürdüğü bombalamalar nedeniyle dünya kamuoyunun desteğini kaybetmeye başladığı uyarısında bulunarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hükümetini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

‘EN MUHAFAZAKAR HÜKÜMET’

ABD Başkanı Biden, Washington’da 2024 seçim yarışı için düzenlenen bir bağış etkinliğinde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ve Netanyahu hükümetinin geleceğini değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre Biden, Gazze’de çocuk, kadın, yaşlı ayrımı gözetmeksizin yaptığı saldırılardan dolayı İsrail’in, dünyanın desteğini kaybetmeye başladığını kaydetti. Netanyahu hükümetini “İsrail tarihindeki en muhafazakar hükümet” sözleriyle nitelendiren Biden, bu yönetimin İsrail-Filistin sorununun çözümü için iki devletli çözümü de desteklemediğini dile getirerek Netanyahu’nun uzun vadeli çözüm için sertlik yanlısı hükümetini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘DÜNYANIN FİKRİ DEĞİŞEBİLİR’

Öte yandan Yahudilerin Hanuka Bayramı için Beyaz Saray’da önceki gün düzenlenen etkinlikte konuşan ABD Başkanı Joe Biden İsrail’e bağlılığının “sarsılmazlığını” yineleyerek, “Ama dikkatli olmalıyız, İsrail de dikkatli olmalı: Tüm dünya kamuoyunun fikri bir gecede değişebilir, buna izin veremeyiz” uyarısında bulundu. ABD lideri, Netanyahu ile fikir ayrılıklarına rağmen İsrail’e verdikleri askeri desteğin “Hamas’tan kurtulana kadar süreceğini” vurguladı.

‘GAZZE HAMASİSTAN OLMAYACAK’

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün yaptığı açıklamada, “Sivillerimizin ve askerlerimizin büyük fedakarlığından sonra, terörizm için eğitim veren, terörizmi destekleyen ve terörizmi finanse edenlerin Gazze’ye girmesine izin vermeyeceğim. Gazze ne Hamasistan ne de El Fetihistan olacak.” dedi.

Dün Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yapan Biden, İsrail’in Gazze’de sivillerin hedef alınmaması konusunda daha hassas olması gerektiğini dile getirmiş, Netanyahu ise Gazze’deki işgal operasyonları tamamlandıktan sonra bölgenin nasıl bir statü alacağı konusuna değinerek, bu konuda ABD yönetimiyle görüş ayrılıkları olduğunu ancak bu konuda da anlaşma sağlayabileceklerini belirtmişti.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: HANUKA BAYRAMI NEDİR?

Hanuka, (Işıklar Bayramı) MÖ 200’lerde Yahudilerin Kudüs’ü, Yunan Seleukos İmparatorluğu’ndan geri alması dolayısıyla kutlanıyor. 8 gün süren bayram boyunca, “hanukiya” adı verilen 9 kollu şamdanın mumları her gece bir mum artırarak yakılıyor.

BM GENEL KURULU’NDA ATEŞKES KARARI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Gazze’de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısını kabul etti. Mısır tarafından ortaya koyulan ve Türkiye de dahil yaklaşık 100 ülkenin eş sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulunun Özel Acil Filistin oturumunda oylandı. Karar tasarısı, 23 ‘çekimser’ ve 10 ‘hayır’ oyuna karşı 153 oyla kabul edildi. ‘Hayır’ oyu kullanan ülkeler ABD, Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay oldu.

Haberin Devamı

Biden Netanyahu ile ilk kez ters düştü: O hükümeti değiştirmelisin

 

GAZZE’DE ATEŞKES İÇİN KENDİLERİNİ ZİNCİRLEDİLER

- Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında bir grup Amerikalı Yahudi protestocu, Gazze’de ateşkes çağrısıyla kendilerini Beyaz Saray’ın demir çitlerine zincirledi. Üzerinde “Bizim adımıza değil” yazılı siyah tişörtler giyen ‘Barış İçin Yahudiler’ hareketinden protestocular, Gazze’de öldürenlerin isimlerini okudu ve “Biden tarafını seç!” sloganı attı. Protestoculardan Esther Farmer, “Biz yaşlı Yahudiler olarak soykırımın neye benzediğini biliyoruz. (Gazze’deki katliam) Yahudiler adına yapılıyor. Ancak bizim adımıza olmadığını söylemek için buradayız” dedi. ABD polisi, aralarında yaşlı kadınların da bulunduğu 18 protestocunun zincirleri çözülerek gözaltına alındığını, ifadelerinden sonra da serbest bırakıldıklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!