Biden İsrail’e yüklendi:  ‘Gazze’de binlerce çocuk öldürüldü’

Güncelleme Tarihi:

Biden İsrail’e yüklendi:  ‘Gazze’de binlerce çocuk öldürüldü’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2024 07:00

Son haftalarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaşadığı anlaşmazlıklar kamuoyuna yansıyan ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’deki çocuk ölümlerini “trajedi” olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Ürdün Kralı 2’nci Abdullah ile görüşmesinin ardından Beyaz Saray’da ortak basın toplantısı düzenleyen ABD lideri, “Son 4 aydır devam eden savaşta Filistin halkı hayal bile edilemeyecek acılar ve kayıplar yaşadı. Bu çatışmada çok fazla, 27 binden fazla, masum Filistinli sivil öldürüldü ki, bunların içinde binlerce çocuk da var. Bu kalp kırıcı bir trajedi” diye konuştu.

ALTI HAFTALIK ATEŞKES

Gazze’de “altı haftalık bir ateşkes anlaşması” üzerinde aktif olarak çalıştıklarını belirten ABD lideri İsrail’in Mısır-Gazze sınırındaki Refah kentine operasyonuyla ilgili uyarılarını yineledi. Biden, “orada barınan bir milyondan fazla insanın güvenliğini ve desteğini sağlamaya yönelik inandırıcı bir plan olmadan” ilerlenmemesi gerektiğini söyledi. İngiliz The Telegraph gazetesi de, ABD liderinin Netanyahu ile arasına kamuoyu önünde de bir mesafe koymayı değerlendirdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

‘ABD SORUŞTURUYOR’

Öte yandan The Huffington Post gazetesinin konuya hakim 3 kaynağa dayandırdığı bir habere göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’nin 4 Ocak’taki “ABD hükümetinin, müttefikimiz İsrail’in uluslararası hukuka uyumunu incelemek için herhangi bir resmi değerlendirme yaptığından haberim yok” şeklindeki ifadelerine rağmen, Amerikalı yetkililerin İsrail’in savaş suçları konusunda harekete geçtiği iddia edildi. Kaynaklar, Amerikalı yetkililerin aylardır İsrail’in olası uluslararası hukuk ihlallerini değerlendirdiğini ve bu alandaki çalışmalara devam ettiğini savundu.

BORRELL’DEN ABD’YE İSRAİL ÇIKIŞI: O ZAMAN SİLAH VERMEYİN

Beyaz Saray, dördüncü ayını geride bırakan Gazze Savaşı’nda İsrail’e yönelik açıklamalarında eleştiri dozunu artırırken, Avrupa’dan “somut adım” çıkışı geldi. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD yönetimini Gazze’de artan sivil ölümlerine üzülürken aynı zamanda İsrail’e askeri harekâtını desteklemek için silah sağladığı için sert bir şekilde eleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in askeri operasyonunu “aşırı” olarak nitelendirdiğini hatırlatan Borrell, “Eğer çok fazla insanın öldürüldüğüne inanıyorsanız, belki de bu kadar çok insanın öldürülmesini önlemek için daha az silah sağlamalısınız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Biden İsrail’e yüklendi:  ‘Gazze’de binlerce çocuk öldürüldü’

‘LÜTFEN DEMEYİ BIRAKMALIYIZ’

İsrail’e tepkinin sözlerle sınırlı kaldığını, bunun “çelişki” oluşturduğunu belirten Borrell, “Dünyanın önde gelen liderlerinin ve dışişleri bakanlarının kaç kez ‘Çok fazla insan öldürülüyor’ dediğini duydunuz. Lütfen demeyi bırakmalı, bir şeyler yapmaya başlamalıyız” dedi.

Güney Afrika, Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) İsrail’in Refah’a yönelik kara operasyonunu durdurması için yetkisini kullanması yönünde acil talepte bulundu. Güney Afrika tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde hayatta kalanların son sığınağı olan Refah’a yönelik askeri operasyonlarını genişletme kararını durdurmak ve Gazze’deki Filistinlilerin haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek amacıyla yetkisini kullanması için Uluslararası Adalet Divanı’na acil bir talepte bulunulduğu aktarıldı.

Haberin Devamı

ÇİN: ‘ACİL DURDURUN’

Öte yandan İsrail’in Refah’a yeni operasyon hazırlığına tepki gösteren ülkeler arasına Çin de eklendi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü, İsrail’e askeri operasyonlarını en kısa sürede durdurarak “daha yıkıcı bir insani felaket yaşanmasını önleme” çağrısında bulundu. Bu arada Belçika Başbakanı Alexander De Croo da, İsrail’in Refah’a yönelik planladığı saldırıya tepki göstererek, “Refah’a yapılacak bir saldırı daha büyük bir insani felakete yol açacak” dedi.

KORKUNÇ SONUÇLARI OLUR

İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarıyla ilgili açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Guterres de, “Refah’a yönelik topyekun bir saldırı gerçekleşmeden esirlerin serbest bırakılması ve çatışmanın durması için müzakerelerin başarılı olmasını içten diliyorum. İnsani yardım sisteminin de bulunduğu Refah’ta böyle bir saldırının korkunç sonuçları olur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İSRAİL ORDUSUNDAN YAHYA SİNWAR AÇIKLAMASI: 7 EKİM’DEN BU YANA İLK KEZ GÖRÜLDÜ

İsrail ordusu, Hamas’ın liderlerinden Yahya Sinwar’ın 7 Ekim’den bu yana ilk kez ortaya çıktığını belirttiği bir video görüntüsü yayımladı. İsrail ordusu IDF, Yahya Sinwar’ın Gazze’deki Han Yunus’un altındaki bir tünelde geçirdiği son birkaç güne ait bir video ele geçirdiğini iddia etti. Sinwar’ın Hamas’ın tünellere yerleştirdiği bir kamerayla görüntülendiği belirtilirken, IDF Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail güçlerinin Sinwar’ı “ölü ya da diri” bulacağını söyledi.

Biden İsrail’e yüklendi:  ‘Gazze’de binlerce çocuk öldürüldü’

IDF tarafından yapılan açıklamada, video kaydında Sinwar’ın bir çanta taşıdığı, parmak arası terlik giydiği ve fiziksel durumunun iyi ve herhangi bir yaralanmasının olmadığı vurgulandı. Video kaydında, tünelde Sinwar’dan önce ailesi olduğu iddia edilen bir kadın ve 3 çocuğun yürüdüğü görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!