Biden Avrupa’ya geldi Ruslar füzeyi ateşledi

Güncelleme Tarihi:

Biden Avrupa’ya geldi Ruslar füzeyi ateşledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2023 07:00

Joe Biden’ın Kuzey İrlanda barışının 25’inci yılı vesilesiyle Avrupa’ya ziyaret başlatırken Rusya kıtalararası füze denemesiyle gövde gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey İrlanda’da barışı sağlayan Hayırlı Cuma Anlaşması’nın 25’nci yıldönümü nedeniyle önceki gün geç saatlerde dört günlük bir ziyaret için Belfast’a gitti. Biden’ı, Belfast Havalimanı’nda İngiltere Başbakanı Rishi Sunak karşılarken ABD Başkanı’nı Avrupa’da bir başka karşılama daha bekliyordu. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Biden’ın Avrupa’ya ayak bastığı gün, gelişmiş bir kıtalararası balistik füzenin denemesini yaptıklarını duyurdu.

KITALARARASI FÜZE

Rus yetkililer füzenin deneme atışının başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek “Fırlatmanın amacı, gelişmiş kıtalararası balistik füze ekipmanlarını denemekti” dedi. Açıklamada deneme atışının gerçekleştirildiği füzenin adına ilişkin bilgi verilmedi. Kazakistan’daki Sarı-Şagan poligonundaki hedefi vurduğu aktarılan füzenin ‘Şeytan’ lakaplı Sarmat kıtalararası füzesi ya da Topol-ME füze sistemi olduğu öne sürüldü. Amerikan medyası, Biden’ın şubat ayındaki Ukrayna’yı ziyareti sırasında Sarmat füzesinin denendiğini ancak başarısız olduğu için duyurulmadığını iddia etmişti.

Haberin Devamı

Biden Avrupa’ya geldi Ruslar füzeyi ateşledi

IRA’NIN SALDIRISI ÖNLENDİ

Öte yandan, Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı, Biden’ın İrlanda ziyareti öncesinde R-IRA (Gerçek İrlanda Cumhuriyet Ordusu) üyeleri tarafından yapılmak istenildiği öne sürülen bir bombalı saldırı planını bozduklarını duyurdu. The Belfast Telegraph’a konuşan bir polis kaynağı, Yeni IRA üyelerinin sınırda yer alan Derry kentinde bomba yapmak için parça aradıklarını söyledi. Polis diğer yandan  Londonderry kenti yakınlarındaki Creggan’daki bir mezarlıkta 4 adet boru tipi bomba bulunduğunu da açıkladı.

ATALARININ İZLERİNİN PEŞİNE DÜŞECEK

Beyaz Saray, ziyaret öncesinde Biden’ın 1998 yılında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması’ndan bu yana barışın tesisi konusunda kaydedilen ilerlemeye dikkat çekeceğini açıkladı. 1998’de varılan anlaşmayla, Kuzey İrlanda’da on yıllar süren ve binlerce insanın hayatını kaybettiği çatışmalar son bulmuştu. İrlanda kökenli olmasından sürekli gururla bahseden Biden’ın bugün Dublin’de parlamentoya hitap etmesi ve atalarının yüzyıllar önce yaşadığı bölgeyi ziyaret etmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!