Biden 80’inde yeniden aday

Güncelleme Tarihi:

Biden 80’inde yeniden aday
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2023 07:00

ABD Başkanı Biden 80 yaşında ikinci kez Amerika’yı yönetmek üzere adaylığını açıkladı. Cumhuriyetçi Parti ise Biden’ı kriz üstüne kriz yaratmak ve toplumdan ‘kopuk’ olmakla eleştirerek alaya aldı.

Haberin Devamı

Joe Biden, 2024 Amerikan başkanlık seçimlerinde tekrar aday olacağını açıklayarak, seçmenlerden “başladığı işi bitirmek” için kendisine daha fazla zaman tanımalarını istedi. Adaylığını, 2019’daki adaylık açıklamasının yıldönümünde yayınladığı 3 dakikalık video mesaj ile duyuran 80 yaşındaki Joe Biden, “Şimdi kayıtsız kalma zamanı değil, bu yüzden yeniden seçilmek için aday oluyorum” dedi.

ÖZGÜRLÜK VURGUSU

Biden mesajında, “Amerika’nın ruhu için bir savaşta olduğumuzu söylemiştim. Bu savaşımız hâlâ devam ediyor. Herkesin kendisine sorması gereken soru, gelecek yıllarda sahip olacağımız özgürlüğümüz daha çok mu daha az mı olacak” ifadelerini kullandı. Amerikan halkından, yaşına ilişkin endişeleri bir kenara bırakarak kendisine “başladığı işi bitirmek” için daha fazla zaman tanımalarını isteyen Biden, “Özgürlük. Kişisel özgürlük, Amerikalılar olarak kim olduğumuzun temelidir. Bundan daha önemli ve kutsal bir şey yok” diyerek yeniden ABD Başkanı olarak seçilmeyi istediğini dile getirdi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris yine Biden ile birlikte yarışacak. Halihazırda ABD tarihinin en yaşlı başkanı olan Joe Biden yine seçilirse, görevi bıraktığında 86 yaşında olacak.

Haberin Devamı

CUMHURİYETÇİLER ALAY ETTİ

Bu arada AFP’nin haberine göre Cumhuriyetçi Parti safları, ileri yaşı ve gaflarına atıf yaparak, Biden’ın adaylığını ilan etmesini alaya aldı. Joe Biden’ın toplumdan ‘kopuk’ olduğunu iddia eden Cumhuriyetçi Ulusal Komite şu değerlendirmeyi yaptı: “Biden o kadar kopuk ki, kriz üstüne kriz yarattıktan sonra, dört yılı daha hak ettiğini düşünüyor. Seçmenler Biden’ın ‘işi bitirmesine’ izin verirse, enflasyon hızla yükselmeye devam edecek, suç oranları yükselecek, açık sınırlarımızdan daha fazla fentanil geçecek, çocuklar geride kalmaya devam edecek ve Amerikalı ailelerin durumu daha kötü olacak.”

DESANTIS VE TRUMP

Başkan Joe Biden’ın selefi ve rakibi olan Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump 16 Kasım 2022’de başkan adaylığını açıklamıştı. Cumhuriyetçi Parti’de 76 yaşındaki Trump’ın en yakın rakibi olarak 44 yaşındaki Florida Valisi Ron DeSantis’in adı geçiyor. Kamuoyu yoklamalarında Trump’ın gerisinde olan DeSantis henüz adaylığını açıklamadı. Geçmişte Amerikan siyasi çevrelerinde Başkan Biden’ın, DeSantis’in adaylığını koyup Trump’a karşı güçlü bir aday adayı olması halinde, ikinci kez ABD Başkanlığı’na aday olmayı düşünmeyeceği söyleniyordu.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Geçen kasım ayında yapılan ABD Kongre ara seçimlerinde Cumhuriyetçiler, hem alt kanat Temsilciler Meclisi hem de üst kanat Senato’da bekledikleri ‘Kırmızı Dalga’ya ulaşamamıştı. Sadece Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu sağlamışlardı.

Biden 80’inde yeniden aday

TRUMP’A TECAVÜZ DAVASI

Daha önce ilişkiye girdiği porno yıldızı Stormy Daniels’a sus payı ödediği iddiasıyla mahkemelik olan eski ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta da Amerikalı yazar Elizabeth Jean Carroll’a cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla yargılanacak. Jüri seçimi New York Federal Mahkemesi’nde yapılacak. Trump, Jean Carroll’un kendisine Manhattan’daki bir mağazada tecavüz ettiği suçlamasını reddetti. Bu bir ceza davası olmasa da Trump için sonuçlar yine de ciddi olabilir. Carroll davayı kazanırsa, eski başkan ilk kez bir cinsel saldırıdan yasal olarak sorumlu olacak. Bu suçlamayı ilk kez 2019 yılında yönelten 79 yaşındaki Carroll, olayın 1995’in sonlarında veya 1996’nın başlarında Manhattan’daki bir Bergdorf Goodman mağazasında meydana geldiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!