Obama, Şi ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Obama, Şi ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2015 19:51

ABD Başkanı Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Çingpin'i Beyaz Saray'da devlet töreniyle karşıladı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ile Çin'in farklılık ve anlaşmazlıklarını "samimi" şekilde ele almasını isterken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise bu konulara "açık fikirli" yaklaşmak gerektiğini söyledi.

Obama, Şi'yi Beyaz Saray'da, devlet töreniyle karşıladı.

Şi'nin varışında 21 pare top atışı yapılırken, töreni Amerikalılar ile Çin kökenli vatandaşlar da izledi.

İki ülkenin ulusal marşının ardından konuşma yapan Obama, Amerikalılar ve Çinlilerin iki yüzyıldan uzun süredir ticarette bulunduğunu hatırlatarak, bu ziyaretin iki büyük halk arasındaki dostluk ve işbirliğinin tarihini yansıttığını kaydetti.

ABD olarak, iki tarafın da yararına olduğu için istikrarlı, zengin ve barışçıl bir Çin'in yükselişini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Obama, ticareti artırma, küresel ekonomiyi geliştirme, iklim değişikliğiyle mücadele etme ve İran'ın nükleer silah edinmesini önlemede ABD ve Çin'in birlikte çalışmasının, böyle durumlarda, kendi ülkeleri ve dünyanın daha refah ve güvenli hale geldiğini gösterdiğini söyledi.

İki ülkenin farklılıklarını da samimi biçimde ele alması gerektiğine işaret eden Obama, temel hakikatler noktasında her zaman seslerini yükseltmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Obama, ABD ve Çin şirketlerinin eşit şartlarda rekabet ettiği, sorunlar barışçıl şekilde çözüldüğü ve tüm insanlar için evrensel haklar muhafaza edildiği zaman iki ulusun daha başarılı, dünyanın da daha ilerlemiş olacağını bildirdi.

"İLİŞKİLER BARIŞ, SAYGI VE İŞBİRLİĞİYLE TANIMLANMALI"

Çin Devlet Başkanı Şi, ABD ve Çin'in büyük uluslar olduğunu belirterek, Obama ile iki yıl önce karar verdikleri ABD ile Çin arasındaki yeni model ilişkide şu ana kadar önemli ilerlemeler sağladıklarını söyledi.

Bu noktada ilişkilerinin barış, saygı ve işbirliği ile tanımlanması gerektiğini ifade eden Şi, "Stratejik güven ile karşılıklı anlayışı geliştirmemiz, birbirlerimizin kaygı ve çıkarlarına saygı göstermemiz, farklılıklara ve anlaşmazlıklarımıza açık fikirli yaklaşmamız ve kazan-kazan şeklinde bir işbirliği oluşturmamız lazım" diye konuştu.

Şi, iki ülkenin birlikte çalışarak, tek tek yapabileceklerinden daha büyük etki yaratabileceğine dikkati çekerek, "Bu yeni şartlar altında ilişkimizi büyütmek için değişen zamana ayak uydurmalıyız ve olumlu ivmeleri değerlendirmeliyiz. ABD'ye, barışı desteklemek ve işbirliğini geliştirmek için geldim" dedi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!