Beyaz Saray'a gitmeden ifadesi alındı

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saraya gitmeden ifadesi alındı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2008 00:35

ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama'nın, kendisinden boşalan Senato üyeliğini "satmaya çalışmakla" suçlanan vali skandalını soruşturan federal yetkililere geçen hafta ifade verdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Illinois eyaleti valisi Rod Blagojevich skandalına ilişkin Demokrat Partinin Obama için hazırladığı raporda Obama'nın, skandalı soruşturan federal savcı Patrick Fitzgerald'in bürosundan görevlilere 18 Aralık tarihinde ifade verdiği ve bu sırada yanında avukatı Robert Bauer'in de bulunduğu belirtildi.

Obama'nın, ifadesinde, vali Blagojevich veya yardımcılarıyla herhangi bir temasının olmadığını söylediği, raporda dile getirildi, ancak Obama'nin başka ne söylediğine ilişkin bilgi verilmedi.

OBAMA'NIN EKİBİNE DE GÖLGE DÜŞMÜŞTÜ

Raporda ayrıca önemli bilgi olarak, Obama'nın Beyaz Saray genel sekreterliğine getireceği Rahm Emanuel'in, Blagojevich ve bir yardımcısıyla birkaç defa görüştüğü, ancak herhangi bir para konusunun gündeme gelmediği, bir anlaşma yapılmadığı, dolayısıyla Emanuel'in uygunsuz ve kınanacak bir davranışının olmadığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Emanuel'in, Obama'dan boşalan senatörlüğe Obama'nın danışmanlarından Valerie Jarrett'i önerdiği daha önce basında yer almıştı. Jarrett, daha sonra Obama'nın Beyaz Saray danışmanlığı önerisini kabul etmişti.

Emanuel ve Jarrett'in da federal yetkililere ifade verdiği raporda bildirildi.

"UYGUNSUZ HERHANGİ BİR ŞEY BULUNAMADI"

Obama'ya sunulan raporu hazırlayan yeni başkanın Beyaz Saray hukuk danışmanı olarak seçtiği Greg Craig, raporun değerlendirme bölümünde, "geçiş dönemi yetkilileriyle valinin bürosu arasındaki konuşma ve haberleşmelerde uygunsuz herhangi bir şey yer almadığı konusunda tatmin olmuş bulunuyoruz" dedi.

OBAMA'NIN SENATÖRLÜK KOLTUĞUNU SATMAYA KALKIŞAN ADAM

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından izlenen Blagojevich, 9 Aralık tarihinde, Obama'dan boşalan senatörlüğü para veya menfaat karşılığında satmaya çalışmak suçlamasıyla tutuklanmıştı. Daha sonra serbest bırakılan Blagojevich hakkında resmi dava açılacak.

SUÇLANAN ADAM SONUNA KADAR MÜCADELE KARARI ALDI

Suçsuz olduğunu iddia eden Blagojevich, Obama ve diğer Demokrat liderlerden gelen valilikten istifa etmesi çağrılarını reddediyor ve sonuna kadar kendisini savunacağını bildiriyor.

Haberin Devamı

Obama, ABD başkanı seçildiği için Illinois eyaleti senatörlüğünden istifa etmişti. Illinois yasalarına göre, boşalan bu senatörlük için atama yapma yetkisi valide bulunuyor.

GÖREVE BAŞLAMADAN VALİ SKANDALI TATSIZLIK YARATTI

Rapor açıklandığı sırada Hawaii adalarında Noel tatilinde bulunan Obama'nın, hafta başına kadar bu konuda açıklama yapması beklenmiyor.

Obama veya Emanuel hakkında FBI tarafından herhangi bir suçlama yöneltilmiyor.

Buna karşılık daha Obama'nın görevine başlamasından önce patlak veren vali skandalı, yeni başkan için önemli bir tatsızlık anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!