Beyaz Saray rahatsız

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saray rahatsız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2006 10:38

ABD'de sayıları giderek artan üst düzey emekli generallerin, Irak savaşındaki hatalarından dolayı Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in görevden alınmasını talep etmesi, ülkede son 55 yılda hükümetle ordu arasında baş gösteren en büyük çatışma olarak nitelendirildi.

Eski başkan Bill Clinton döneminin ünlü diplomatı Richard Holbrooke, The Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, ABD'de 1951'de İkinci Dünya Savaşı kahramanı ve Kore savaşındaki müttefik kuvvetlerin başkomutanı Douglas MacArthur'un, dönemin Başkanı Harry Truman'ın yetkilerini sorgulaması üzerine başkan tarafından görevinden alındığını hatırlattı.

Holbrooke, şu sırada Rumsfeld'in görevden alınmasına yönelik olarak emekli generallerin yaptığı çağrının, o zamandan bu yana Washington'da yönetim-asker ilişkilerinde meydana gelen en büyük çatışma olduğunu yazdı.
Bosna barışının mimarı olarak tanınan Holbrooke, söz konusu emekli generallerin hiçbirinin muhalif Demokrat Partili veya “siyasi güvercin” olmadığını belirterek, Rumsfeld'e yöneltilen eleştirilerin haklı gerekçelere dayandığını savundu.
Son bir haftada Rumsfeld'in görevden alınması yönünde görüş belirten emekli generallere en son eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler başkomutanı emekli orgeneral Wesley Clark da katıldı. Clark, açıklamasında, “Rumsfeld kötü bir performans gösterdi ve gitmeli” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanlığı'ndan geçen yıl ayrılan emekli orgeneral Richard Myers ise açıklamasında Rumsfeld'e güçlü destek verdi. Myers, Rumsfeld'e yöneltilen eleştirilerin güçlü bir temele dayanmadığını savunarak, diğer emekli generallerin çıkışının, hem ordu-yönetim ilişkilerine, hem de ABD'ye zarar verdiğini söyledi.
Başkan Bush da bütün eleştirilere karşın Rumsfeld'e güçlü şekilde sahip çıkmıştı.

Görevden ayrılması çağrılarını reddeden Rumsfeld de “ülkede binlerce general ve amiral var. Her defasında ikisi, üçü istedi diye savunma bakanı değişirse bu makam dönme dolap olur” yorumunda bulunmuştu.

Rumsfeld'i eleştiren emekli generaller ise savunma bakanını Irak savaşındaki olumsuz gidişten ve Pentagon'un yapısını bozmaktan sorumlu tutuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!