Beyaz Saray’da takma isimli gazetecinin işi ne

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saray’da takma isimli gazetecinin işi ne
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2005 01:32

ABD Yönetimi’nin bazı köşe yazarlarına para verdiği ortaya çıktıktan sonra şimdi de Başkan Bush’a çanak sorular soran bir Beyaz Saray muhabirinin takma isim kullandığı anlaşıldı. İnternette bir haber sitesi için çalışan Jeff Gannon takma adlı bu gazetecinin Bush’u desteklemek için görevlendirildiği iddia edilirken Demokratlar soruşturma istiyor.

BEYAZ Saray’da takma isimli gazetecinin işi ne? İşte Amerikan siyaset sahnesi ve başkenti bu soruyla çalkalanıyor. Çünkü basın toplantılarında ABD Başkanı George W.Bush’a ve Beyaz Saray Sözcüsü’ne kolay sorular soran Jeff Gannon isimli gazetecinin sahte isim kullandığı ortaya çıktı. Cumhuriyetçi Partili bir Teksaslıya ait ‘TalonNews.com’ haber sitesinde çalışan Gannon’un gerçek adının James Guckert olduğu anlaşıldı.

Jeff Gannon’un foyası 26 Ocak’ta ABD Başkanı George W.Bush’a sorduğu bir soruyla ortaya çıktı. Bush, Irak ve sosyal güvenlik gibi belalı konularla ilgili soruları yanıtlarken Jeff Gannon’a da söz verdi. Gannon, soru sorarken Kongre’deki Demokratlara saldırmaya yeğledi ve ‘Gerçeklerden boşanmış kişilerle nasıl çalışmayı düşünüyorsunuz’ diye çanak bir soru sordu. Zaten Gannon’un iki yıldır Cumhuriyetçilere kolay sorular sormasından rahatsız olan liberal gazeteciler, bu işin peşine düştüler.

Beyaz Saray’a akredite olmak uzunca güvenlik soruşturması gerektirirken Jeff Gannon’un küçük bir internet sitesi olarak görülen ‘TalonNews’ için James Guckert adıyla akredite olduğunu, ancak takma adını kullandığını ortaya çıkardılar. Guckert’ın çalıştığı TalonNews.com adlı haber sitesi, Teksaslı bir Cumhuriyetçi Polan Robert Eberle’ye ait. Gazetecinin gerçek adıyla da gay eşcinsel siteleri için isim hakkı aldığı belirlendi. Gannon’un daha önce bir yazılım şirketinde çalıştığı ve adına gay porno sitelerinde rastlandığı belirtildi.

CIA ajanı olduğu iddia edilen Guckert’ın Beyaz Saray’ın propaganda kampanyasının bir parçası olduğu öne sürüldü. Beyaz Saray, iddiları yalanlarken, Demokrat Partililer ve liberal gazetecilerin baskısı üzerine işinden istifa etti. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Gannon’un gizli propagandanın bir parçası olduğuyla ilgili iddiayı ‘vahşi bir komplo teorisi’ olarak değerlendirdi. McClellan, Bush’un Gannon’u tanımadığını savundu.

İşte muhabirin icraatı

Gannon Beyaz Saray sözcüsüne Ebu Garib skandalıyla ilgili soru soruyor: ‘Ebu Garib fotoğraflarını yorumlarken, mide bulandırıcı ve iğrenç dediniz. Saddam’ın tecavüz ve işkence odalarını tarif edecek sıfatınız kaldı mı? Ve Amerikalılar bir gün o fotoğrafları da görebilecek mi?’

Yanıt: ‘Jeff bu soruyu gündeme getirdiğin için memnuniyet duyuyorum, çünkü Başkan da sık sık bu konuyu konuşuyor.’

Demokrat başkan adayı John Kerry’nin bir stajyerle ilişkisi olduğu söylentisinin yayılmasında da Gannon rol oynadı. Söylentilerin asılsız olduğu anlaşıldı.

Gannon’un adı Beyaz Saray’ın hoşnut olmadığı bir elçinin CIA ajanı olan eşi Valerie Plame’nin adının basına sızdırması olayına da karıştı. Soruşturma çerçevesinde ifadesi alınan 25 gazeteciden biri de Jeff Gannon’du.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!