Belçika'da ikinci Leterme dönemi

Güncelleme Tarihi:

Belçikada ikinci Leterme dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 15:16

Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'un ilk daimi AB Başkanı olarak atanmasının ardından Kral II. Albert, 2007'deki genel seçimlerin galibi eski Başbakan Yves Leterme'i hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Haberin Devamı

Belçika'da 9 ay baÅŸbakanlık yapan Flaman Hristiyan Demokrat Leterme, Fortis'in kurtarılması sürecinde yargıya baskı yapmakla suçlanınca geçen yıl 19 Aralıkta istifa ederek Van Rompuy'un baÅŸbakanlık yolunu açmış, Fortis davasından aklanınca da 5 ay önce dışiÅŸleri bakanlığı görevini üstlenmiÅŸti. Â

Başbakanlığı döneminde birçok skandala imza atan 49 yaşındaki Leterme, Belçika'nın milli marşı olan Barabançonne'u bilip bilmediğinin sorulması üzerine, "biraz bildiğini" belirterek, Fransa'nın milli marşı olan Marseillaise'i söylemeye başlamıştı.

Leterme, iki yıl önce, Flaman Bölge Hükümeti Başkanı sıfatı ile bir Fransız gazetesine verdiği demeçte de "Belçika'nın, tarihin bir kazası olduğunu", Belçika halkını oluşturan etnik gruplar arasında sadece "Kral, milli takım ve bira ortaklığının" kaldığını söylemişti.

Haberin Devamı

Yaptığı açıklamalarla Fransızca konuşan Valonların tepkisini çeken Leterme'in kazandığı tecrübeyle ikinci başbakanlık döneminde daha dikkatli davranması bekleniyor.

Belçika'da yeni hükümetin, mevcut koalisyon ortakları olan Flaman Hristiyan Demokratlar ve Liberallerle birlikte Valon Liberaller, Sosyalistler ve Hristiyan Demokratlarca kurulması ve Haziran 2011'deki genel seçimlere kadar görevde kalması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!