Belçika Bakraoui’yi hırsız diye arıyormuş

Güncelleme Tarihi:

Belçika Bakraoui’yi hırsız diye arıyormuş
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 01:30

Belçika’nın başkenti Brüksel’i kana bulayan terörist Bakraoui kardeşlerden İbrahim El Bakraoui hakkında Belçika polisinin “nitelikli hırsızlık” suçlamasıyla 13 Ocak 2016 tarihli kırmızı bültenle arama kararı yayınlattığı bildirildi.

Haberin Devamı

Güvenlik yetkilileri, Türkiye’nin Haziran 2015’te Gaziantep’te yakaladığı Brahim El Bakraoui hakkındaki detayları Hürriyet’le paylaştı. Buna göre Bakraoui, yakalandıktan sonra Belçika polisine yakalanan şahsın IŞİD’le ilgili olduğu bildirildi ve iade prosedürünün başlaması istendi. Ancak Belçika hükümeti “Bizde hiçbir kaydı yok, IŞİD bağlantısı konusunda emin misiniz” ifadesini içeren bir yanıt verdi. Türkiye ısrarcı oldu ve Bakraoui Hollanda’ya gönderildi.

KIRMIZI BÜLTEN

Bu gelişmeden 6 ay sonra Brahim El Bakraoui’nin kardeşi Halid El Bakraoui hakkında Paris saldırılarıyla bağlantılı olduğuna dair bir bilgiyi içeren bir uluslararası difüzyon yayınlandı. Brahim El Bakraoui’yle ilgili gelişme ise ocak ayında yaşandı. Belçika polisi 13 Ocak 2016 günü Bakraoui hakkında “nitelikli hırsızlık” suçlamasıyla kırmızı bülten yayınladı.

Haberin Devamı

‘BELÇİKA İLGİSİZ’

Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Türkiye’nin IŞİD bağlantısı nedeniyle iade ettiği 3 binden fazla zanlının 250’sinin Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine gönderildiğini, Fransa dışındaki ülkelerin işbirliği konusunda istekli olmadığını anlattılar. Belçika’nın ilgisizliğine dikkat çeken bir yetkili, 2012 yılında El Kaide üyesi Davide De Angelis’i Belçika’ya iade ettiklerini, ancak Belçika polisinin serbest bıraktığını anlattı. Avrupa’daki El Kaide ağının en önemli isimlerinden biri olan De Angelis 26 Eylül 2014’te İspanya ve Fas’ın ortak operasyonu ile Fas’ta yakalanmıştı.

FIRINDAKİ PASAPORTLAR

Kaynaklar, Türkiye’nin bugün Fransa ve Belçika’yı kana bulayan IŞİD hücreleri konusunda 3 yıldır çalıştıklarını ve Avrupalıları işbirliğine zorladıklarını ama başarılı olamadıklarını söyledi. Bir yetkili, “Havaalanında bir pizza fırınının içinde 174 pasaport yakaladığımızda söz konusu Avrupa hücreleriyle ilgili en büyük ipucunu da yakalamıştık. Ancak yetersiz işbirliği, Avrupa’nın bitmez tükenmez bürokrasisi, durumu bu noktaya getirdi” yorumunu yaptı.

 

BAKMADAN GEÇME!