'Bosna Kasabı' Mladiç hakkında karar açıklanıyor

Güncelleme Tarihi:

Bosna Kasabı Mladiç hakkında karar açıklanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2017 12:06

Hollanda'nın Lahey şehrindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosna'daki savaş sırasında Sırp askerlerinin komutanlığını yapan Ratko Mladiç hakkındaki kararını açıklayacak.

Haberin Devamı

Karar yarın açıklanacak. "Bosna kasabı" olarak anılan Mladiç, 1995'te Sırp güçlerince 8 binden fazla Boşnak sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa Soykırımı da dahil 11 suçtan yargılandı. Savcılık, iddianamede savaş suçu ve soykırım zanlısı eski Sırp komutana müebbet hapis cezası verilmesini talep etti. Mladiç'in bireysel ve ortaklaşa işlenen suçlardan hüküm giymesi bekleniyor.

591 TANIK, 9 BİNDEN FAZLA KANIT

Mladiç, Bosna'daki savaş boyunca Sırp askerlerinin komutanlığını yaptı. Bosna'daki savaşın ardından 15 yıl firari olarak saklanan Mladiç, 26 Mayıs 2011'de Sırbistan'da yakalandı ve 31 Mayıs 2011'de yargılanmak üzere Lahey'deki mahkemeye teslim edildi. Mladiç'in 16 Mayıs 2012'de başlayan davası, 5-15 Aralık 2016 arasında tarafların son sözlerini söylemesiyle sona erdi. 530 gün görülen davada, toplam 591 tanık ifadesine başvuruldu, 9 bin 914 kanıt mahkemece kabul edildi.

Haberin Devamı

Bosna Kasabı Mladiç hakkında karar açıklanıyor

TOPLAMA KAMPLARI

İddianamede Mladiç, Bosnalı Müslüman (Boşnak) ve Hırvatlara yönelik etnik veya dini temelli soykırım yapmak, soykırımı planlamak, teşvik etmek, emretmek, bunun gerçekleştirilmesine yardım etmek ve bunu desteklemekle suçlanıyor. İlk maddede, 1992'de Foça, Kljuc, Kotor-Varos, Prijedor, Sanski Most ve Vlasenica şehirlerindeki Boşnak ve Hırvatların yok edilmesinin istendiği, Mladiç'in de bunu bildiği ve kasıtlı olarak risk aldığı belirtiliyor. Aynı maddede söz konusu şehirlerde Sırp birliklerince kurulan toplama kamplarında esirlere yönelik insanlık dışı eylemlerde bulunulduğu ve bu kişilerin öldürüldüğü de yer alıyor.

Bosna Kasabı Mladiç hakkında karar açıklanıyor

SREBRENİTSA'DA SOYKIRIMI PLANLADI

İddianamede 1995'teki Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili  "Ratko Mladic, Srebrenitsa'daki Bosnalı Müslümanların etnik ve dini bir grup olarak yok edilmesini planladı ve bu planını ortaklaşa suç teşebbüsünün diğer katılımcılarıyla da paylaştı" ifadelerine yer veriliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!