Bedava Patriot

Güncelleme Tarihi:

Bedava Patriot
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 00:00

Polonya’ya füze kalkanı kurulması projesinden vazgeçen ABD Yönetimi, bu ülkeye 2010 itibariyle Patriot füzesavar sistemi konuşlandırmaya hazırlanıyor. Avrupa’daki hava savunma stratejisini değiştiren ABD, geçen ay Türkiye’ye 7.8 milyar dolarlık Patriot satabileceğini açıklamıştı.

BUSH Yönetimi’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde kurmayı planladığı füze kalkanı projesinden vazgeçen Obama Yönetimi, Polonya’ya Patriot savunma sistemi yerleştirmeye hazırlanıyor.

Varşova’yı ziyaret eden Uluslararası güvenlikten sorumlu ABD Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Vershbow, 2008 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde Amerikan Patriotları’nın nasıl konuşlandırılabileceğini ele aldıklarını belirtti. Yetkili, Patriot rotasyonunun 2010 itibariyle başlayabileceğini kaydetti. Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Stanislaw Komoroswki, Patriot füze bataryalarının silahlı olacağını ve Polonya savunma sistemine entegre edilebileceğini belirtti. Görüşmelerde ayrıca Polonya’nın Obama Yönetimi’nin oluşturmak istediği yeni füzesavar planında nasıl bir rol alabileceği tartışıldı. Amerikalı yetkili, Barack Obama’nın dört aşamalı füze kalkanı çerçevesinde konuşlandırılacak iki SM-3 füze sistemlerinden biri için Polonya’nın aday olabileceğini söyledi.

Bilgi notu

Obama yönetimi, geçen ay ABD Kongresi’ne “Türkiye’ye 7.8 milyar dolarlık füzesavar Patriot PAC-3 batarya ve aksamı satabiliriz” bilgisini vermişti. Ankara ise henüz kesinleşen bir şey olmadığını açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!