BBC muhabiri hala bırakılmadı

Güncelleme Tarihi:

BBC muhabiri hala bırakılmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2007 00:00

8 Hafta önce Filistin'de kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston hala serbest bırakılmadı. Hurriyet.com.tr insanlık dışı bu olayı protesto ediyor.

Haberin Devamı

Görevini yaptığı sırada kimliği belirsiz kişilerce kaçırılan gazeteci Johnston, Filistin hükümeti ve güvenlik güçlerinin serbest bırakılması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söylemelerine rağmen hala kayıp.

Kaçıranların 3 temel talepte bulunduğu ve bunları Filistin Başbakanı İsmail Haniye'ye sundukları bildirildi.
Londra'da Arapça yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesinde yayımlanan ve  Filistin basınına yansıyan habere göre, Johnston'u kaçıranlar,  Johnston'un serbest bırakılması için Filistin yönetiminin kendilerine arazi vermesini istiyor.

Ürdün hükümetince karşılanması istenen ikinci talep ise Iraklı tutuklu Sacide Rişavi'nin serbest bırakılması. Sacide Rişavi, Kasım 2005'de Ürdün'ün başkenti Amman'da bir otelde meydana gelen patlamanın sorumlularından biri olmakla suçlanarak tutuklanmış ve Ürdün askeri mahkemesince 21 Eylül 2006'da, asılarak idamına karar verilmişti.

Haberin Devamı

Sacide Rişavi, Amman'da 3 otelde meydana gelen ve 57 kişinin öldüğü, 100  dolayında kişinin yaralandığı intihar eylemleriyle ilgili olarak, Ürdün  televizyonunda canlı yayımlanan ifadesinde, Irak'tan Ürdün'e nasıl geldiğini anlatmıştı. Rişavi'nin üzerindeki patlayıcılar infilak etmemişti. Bir akrabası da mahkemede bombalama eyleminden önce,  kısa süre evinde kalan Rişavi'nin yatağının altına saklanmış, intihar  eylemlerinde kullanılan patlayıcı kemer gördüğünü bildirmişti.

Sacide Rişavi, Amman'da bir düğünde 38 kişiye öldüren Ali Hüseyin El  Şamari'nin karısı ve El Kaide'nin Irak kolunun o dönemdeki lideri Ebu Musab El Zerkavi'nin yardımcılarından birinin de kız kardeşi olarak  biliniyor.

BBC'DEN 5 MÄ°LYON DOLAR FÄ°DYE

Alan Johnston'u kaçıranların üçüncü talebi ise BBC'nin kendilerine 5  milyon dolar fidye ödemesi.

El Kuds El Arabi'ye konuşanlar, bu taleplerin çok fazla olduğunu  belirterek, belki biraz azaltılabileceği görüşünü de dile getirdiler.

Aynı kaynaklar, Filistin yönetiminin kaçıranların kim olduğu yanı sıra  Johnston'un nerede tutulduğunu da bildiğini belirtirken, krizin yakın  zamanda çözüleceğine ilişkin umutsuz olduklarını da dile getirdiler

Haberin Devamı

Filistin Başbakanı İsmail Haniye de daha önce, Johnston'u kaçıranların  10 istekte bulunduklarını, daha sonra bunların 3'e indirildiğini  kaydetmiş ve taleplerin Filistin'deki durumla bağlantılı olmadığını  belirtmişti.

BBC: ALAN'IN SAÄžLIK DURUMDAN ENDÄ°ÅžELÄ°YÄ°Z

         
BBC, radikal dinci grup Ceyş el İslam'ın (İslam Ordusu) muhabir  karışılığında İngiltere'de hapisteki bazı kişilerin serbest bırakılması  isteğini duyurmasından sonra yaptığı açıklamada, internette yayımlanan mesajda İngiliz hükümetinden istenilenler konusunda bir yorum yapılmayacağı ifade edildi.

 "Alan'ın saÄŸlık durumundan hala endiÅŸeliyiz" denilen açıklamada, muhabirin derhal serbest bırakılması istendi.      Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!