Başkomutan Medvedev

Güncelleme Tarihi:

Başkomutan Medvedev
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2008 07:00

Dün Kremlin’de törenle yemin ederek devlet başkanlığı görevini Putin’den devralan Medvedev, nükleer şifreleri içeren kara çantayı da "başkomutan" sıfatıyla teslim aldı. Medvedev yemin töreninden sonra ilk iş başbakanlık görevini Putin’e verdi.

Haberin Devamı

Moskova'da devir teslim töreni

RUSYA’nın başkenti Moskova’da dün düzenlenen görkemli törenle, 2 Mart başkanlık seçimlerini Vladimir Putin’in desteğiyle kazanan yakın çalışma arkadaşı Dmitriy Medvedev, Rusya Anayasası üzerine yemin ederek yeni devlet başkanı oldu. Ardından selefi Putin’e başbakanlık görevini verdi.

Kremlin Sarayı’nda Rusya siyasi elitinin yanı sıra yabancı ülke büyükelçilerinin de katıldığı 1.750 kişilik grup şahitliğinde görevi Putin’den devralan Medvedev, çok iddialı hedeflerini de daha ilk günden açıkladı. Medvedev, "Başkan Putin, Rusya’nın dev bir hamle yapabilmesi için gerekli alt yapıyı hazırladı. Ondan devraldığım bu şanslı dönemi çok iyi değerlendirmek gerek. Rusya’ya hizmet yemini ederken hedefimi Rus halkına layık olduğu daha fazla kişisel özgürlük ve ekonomik serbesti verilmesi şeklinde özetleyebilirim. Rusya’nın dünyada yaşanılacak en cazip ülkelerden biri haline gelmesi için gece gündüz çalışacağıma söz veriyorum" dedi.

ABD’den sonra en büyük nükleer güç olan Rusya’da devlet başkanlığının el değiştirmesi sırasında nükleer çantanın akıbeti de merak ediliyordu. Putin’in Kremlin’den ayrılıyor olması, ancak pratikte Başbakan olarak dizginleri elinde tutacak olması "Acaba nükleer çanta yine Putin’de mi kalacak" söylentilerine yol açmıştı.

Nükleer patron

Ancak dün yemin töreninden sonra nükleer çanta TV kameraları karşısında Medvedev’e teslim edildi ve söylentiler sona erdirildi. Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov’un da hazır bulunduğu törende askeri bir yetkili, "Başkomutan yoldaş! İzninizle, ülkemizin stratejik kuvvetlerinin kontrolünü takdim ediyorum" diyerek çantayı Medvedev’e verdi.

Kremlin Sarayı’ndaki Putin’in çalışma odası kapısından Başkan Putin tabelası Başkan Medvedev ile değiştirildi. Putin’in bugün başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.

Medvedev emanetçi mi

RUSYA yasalarına göre bir devlet başkanı peş peşe üç kez başkan olamıyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in emanetçi olduğu, bir süre sonra koltuğu yeniden Putin’e bırakacağına dair iddialar var. Başka bir grup siyasi yorumcu ise şimdiki iktidar değişiminin kalıcı olduğunu savunuyor. Önce başbakan, sonra iki dönem devlet başkanı olan eski KGB ajanı Putin’in tarihi misyonunu yerine getirdiği söyleniyor.

Tarihi misyon ise SSCB döneminden sonra Rusya’da kendi çıkar alanlarını oluşturan "silovik" adlı bir dizi grubun Vladimir Putin tarafından tekrar devlet çatısı altında konsolide edilerek, aralarında kavga etmesinin önlenmiş olmasıydı. Günümüzde Rusya’nın "silovik" adı altında birleşmiş istihbarat, polis ve asker kökenli kişiler yerine dünya ile yapıcı diyalog kuracak menajer ekibine ihtiyaç duyuyor. Bu menajerlerin başına da Medvedev gibi bir kişinin kalıcı olarak getirildiği belirtiliyor. Rusya’da sonraki devlet başkanlığı seçimleri 2012 yılında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!