Başkan belli yardımcı kim

Güncelleme Tarihi:

Başkan belli yardımcı kim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 00:00

Dünya, 4 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olması kesinleşen Senatör Barack Obama’yı konuşuyor.

Anketlerde önde giden Obama’ya şimdiden başkan muamelesi yapılıyor. Ama, ABD’nin ilk siyahi başkan adayı olmayı başaran Obama’nın önündeki ilk sınav, en isabetli başkan yardımcısı adayını seçmek. Hillary’nin adaylığı için yoğun baskı var.

BEŞ aylık önseçim maratonunda Hillary Clinton’ı yenip Demokrat Parti’nin başkan adaylığını garantileyerek kasımdaki seçimlerde Cumhuriyetçi aday John McCain’in karşısına çıkmaya hazırlanan Barack Obama (46), dünya medyası tarafından "başkan gibi" karşılandı.

Haberi manşete taşıyan Avrupa medyası, "değişim" sloganıyla Beyaz Saray’a talip olan Obama’nın seçilmesinin denizaşırı ilişkiler için de olumlu bir gelişme olacağı görüşünde birleşti. Asya’da ise, Obama’nın başkanlık yolunun açılmasının, ABD’nin "gerçek bir demokrasi" olduğunu gösterdiğini düşünenler var. Japon siyasi yorumcu Minoru Morita, "ABD bizim inanmak istediğimiz ülke olduğunu gösterdi. Bir kadını ya da Afrika kökenli bir Amerikalıyı başkan yapacak kadar açık fikirliler" diye yazdı.

Obama’ya imalı destek

ABD’den dünyaya yayılan "değişim ve umut" havasına karşın, Obama’nın zor günleri asıl şimdi başlıyor. İlk mesele, başkan yardımcısının kim olacağı. Adaylık yarışını az farkla kaybeden Hillary Clinton, bozgunu geç de olsa kabullendi. Hillary, dün taraftarlarına yolladığı mektupta, cumartesi günü resmen yarıştan çekileceğini açıkladı ve "Tüm gücümle Obama’yı destekleyeceğim. Çünkü Obama ile aramızdaki farklar, McCain ile aramızdaki farklardan çok daha az" dedi. Hillary, sözcüsü yoluyla, "Obama-Hillary ikilisi durdurulamaz. Beyaz Saray’ı 16 yıl bırakmayız" mesajı da yolladı. Wall Street Journal da, Hillary’nin, "Bana oy veren 18 milyon Amerikalıya saygı gösterilmeli" diyerek başkan yardımcılığına oynamaya başladığını yazdı.

Obama’nın arkasındayım

Hillary bugün açıklama yaparak, taraftarlarından Obama’ya oy vermelerini isteyecek. Acaba karşılığında yardımcı adaylığını alabilecek mi?

Yardımcılık için favori isimler

Obama, yardımcısı konusunda zor kararı vermek için üç üyeli bir komite kurdu. Kendisine ilk destek veren isimlerden olan eski başkan John F. Kennedy’nin kızı Caroline’in başkanlığındaki heyette, eski başsavcı Eric Holder ve Jim Johnson var. Önlerindeki listede şu isimler var.

Başkan yardımcılığı için favori isimler, kadınların oyunu çekebilecek Kansas Valisi Kathleen Sebelius ile Arizona Valisi Janet Napolitano.

Emekli NATO komutanı Wesley Clark ile eski senatörler John Edwards, Joe Biden ve Chris Dodd. Virginia Valisi Tim Kaine, New Mexico Valisi Bill Richardson.

Hillary değişimi bozar ama oylarına ihtiyaç var

SİYASİ yorumcular, "değişim" sloganını vurgulayan Obama’nın, ’Clinton Hanedanı’nın bir üyesini iktidara getirerek kampanyasının "özünü bozacağını" düşünüyor.

Financial Times, "Obama yanına Hillary’i alırsa, güçsüz görünecek. Almazsa, Hillary taraftarlarını kızdıracak. İkincisi daha az kötü bir seçenek gibi görünüyor" diye yazdı. Demokratların kıdemli ismi, eski başkan Jimmy Carter da, Hillary’nin başkan yardımcısı seçilmesinin "yapılabilecek en kötü hata olacağını" savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!