Başbakan’dan "kaçak Ermeni göçmen" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Başbakan’dan kaçak Ermeni göçmen açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2010 18:23

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Diaspora'nın kontrolünden, ipoteğinden Ermenistan'ın kurtarılması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Downing Street 10 numaradaki Başbakanlık Konutu'nda yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, “Sabah saatlerinde burada bir mülakat verdiniz. Türkiye'de kaçak yollardan bulunan 100 bin civarında Ermeni'nin, eğer iyi niyetiniz bu konuda anlaşılmazsa sınır dışı edilebileceğini söylediniz. İyi niyetinizin anlaşılmamasının sınırı ne olursa bu gerçekleşir?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Bu konu dünden bugüne bir konu değil. Ülkemizde şu anda yaşayan yaklaşık 170 bin Ermeni var. Bunların 70 bini vatandaşımız. 100 bini ise kaçak olarak yaşıyor. Dünden bugüne kalkıp da bir karar verecek değiliz. Bunlar 10 yılı aşkındır ülkemizde bulunuyor fakat bu gelişmeler bu şekilde devam edecek olursa tabii ki değerlendirmeyi muhakkak yapacağız. Değerlendirmesini yapıp gereken adımı o zaman atacağız.”

Haberin Devamı

Aynı yöndeki başka bir soru üzerine de Erdoğan, “Diaspora'nın kontrolünden, ipoteğinden Ermenistan'ın kurtarılması lazım. Burada da Minsk Üçlüsü'nün üzerinde çok önemli bir görev var. Bu önemli görevi Minsk Üçlüsü'nün başarması lazım. Bu başarıldığı anda zaten bütün sorunlar kendiliğinden ortadan kalkacaktır. O zaman ne Türkiye'deki bu sorunlar kalacaktır ne Türkiye-Ermenistan arasında bir sıkıntı kalacaktır ne de Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir sıkıntı kalacaktır” diye konuştu.

NATO'DA BİRLİKTELİK

İngiltere'nin, başta AB olmak üzere Türkiye'nin üyelik sürecinde her zaman yanında olduğunu kaydeden Erdoğan, bundan sonraki süreçte de İngiltere'nin, Türkiye'nin yanında olacağına olan inancını dile getirdi.

NATO'da da Türkiye'nin İngiltere ile birlikte olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, birçok ülkede birlikte hareket edildiğini, şu anda da Afganistan'da iki ülkenin birliktelikleri bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, İngiltere'nin yatırımlar açısından Türkiye'de ilk sırada yer aldığına dikkati çekerek, Türkiye'ye gelen İngiliz turist sayısının iki milyonu aştığını vurguladı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde, Orta Doğu konusunun da ele alındığını belirterek, “İkili münasebetlerimizin yanında, bunları değerlendirmek gerçekten bizler için gerekliydi. Gerek Suriye-İsrail ilişkileri gerek İsrail-Filistin ilişkilerini kısa da olsa değerlendirme fırsatımız oldu” dedi.

Erdoğan, ağırlıklı olarak Kıbrıs konusu üzerinde durduklarını da dile getirerek, “Kıbrıs sorununa yönelik birlikte neler yapabileceğimizi konuştuk. Malum, üç garantör ülkeden bir tanesinin İngiltere olması bakımından önem arz ediyor. İran'ın nükleer programı üzerinde birlikte bir değerlendirme yaptık. Oradaki mutabakatımızda, tabii ki bölgede bizler bir nükleer silah istemiyoruz. Çözümün de diplomatik yollardan olmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

İSVEÇ BAŞBAKANININ AÇIKLAMALARI

Bir gazetecinin, “1915 olayları dolayısıyla İsveç Başbakanı ve Dışişlerinden gelen son açıklamaları tatmin edici buluyor musunuz? Bu açıklamalar Büyükelçi Zergün Korutürk'ün dönüşünün gözden geçirilmesi yolunda bir vesile olabilir mi?” sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Öncelikle değerli meslektaşım Reinfeldt'in açıklaması çok çok önemliydi. Bu açıklamasında, bu kararın tarihi olayların siyasileştirilmesine yol açtığı için esefle karşıladığını, bundan dolayı da büyük bir üzüntü duyduğunu özelikle ifade etmiş olması ve bunun dışında İsveç halkının Türkiye hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğunu bu açıklamalarda ifade etmesi, ayrıca 'İsveç'te yaşayan ve çalışan çok sayıda Türk toplulumuzun gelişiminde önemli bir rol oynamıştır' ifadesi ve bu yaklaşım ve Türkiye'nin AB sürecinin ileri götürülmesi noktasındaki gayretinin bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğini bildirmesi noktasında Sayın Başbakan'ın yaptığı açıklamayı olumlu bir açıklama olarak görüyorum. Telefonda da bu noktada böyle bir açıklamasının olabileceğini söylemişti. Bundan dolayı da kendilerine teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, “Türkiye'nin İran konusundaki pozisyonunu bize açıklar mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“İran ile bizim nükleer program çerçevesinde çok yoğun görüşmelerimiz oldu. Hala da yoğun görüşmelerimiz devam etmektedir. Bölgemizde nükleer silah istemediğimizi zaten bütün dostlarımıza ifade ediyoruz. Tabii dünyada nükleer silahın yayılmasının önlenmesinin ötesinde bir kararın da alınmasından yanayız. Biz, nükleer silahların olmadığı bir dünya istiyoruz. O zaman inanıyorum ki bu tür serzenişler çok daha çabuk netice verecektir. Önemli olan bir şey, o da şudur: Kesinlikle İran'a biz uyarılarımızı yaptık, yapıyoruz, çözümün de diplomatik yollardan olduğuna inanıyoruz. Bundan önce iki kez yaptırımlar farklı şekillerde uygulandı. Yeniden bir yaptırım düşünülüyorsa bu üçüncüsü olacaktır. Çözüm için diplomasi, diplomasi, diplomasi...”

BROWN: SİZİ AB'NİN İÇİNDE GÖRMEYİ UMUYORUM

Haberin Devamı

Downing Street 10 numaradaki Başbakanlık Konutu'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Başbakan Brown, yılda 2 milyon İngiliz turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 6 milyar Sterlin olduğunu ve İngiltere'de yaklaşık 80 bin Türk'ün yaşadığını kaydetti.

Ülkesinin, Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek vermeye devam ettiğini ifade eden Brown, Türkiye'nin AB'ye katılmasının ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda AB'nin daha güçlü olması için önemli olduğunu vurguladı.

“Sizi AB'nin içinde güvenilir bir ortak ülke olarak görmeyi umuyorum” diyen Brown, Erdoğan ile yaptığı görüşmede Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini bildirdi.

Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varmak için tarafların cesaret göstermesi gerektiğini belirten Brown, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çerçevede liderlerin hem cesur olmaları, hem de bir uzlaşma kültürü ve anlayışı içerisinde hareket etmeleri sayesinde ilerleme kaydedilmesine devam edileceğini düşünüyorum. Şu ana kadar önemli ilerlemeler zaten kaydedildi. Bu nedenle iki liderin de övgü dolu sözler hak ettiğini düşünüyorum. Ve bundan sonra adada yapılması gereken, barış için hep beraber çalışmaya devam etmektir. Bu bağlamda İngiltere'nin her zaman bu sürece destek olmaya hazır olduğunun bir kez daha altını çiziyorum.”

Brown, görüşmede İran konusunun da gündeme geldiğini bildirerek, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK), İran'ın nükleer programının askeri boyutları konusunda bazı sorularının cevapsız kaldığına dikkati çekti.

Erdoğan ile birlikte İran'la ilgili bu sorunun “diplomatik yollardan çözülmesinin önemli olduğunun” altını çizdiklerini söyleyen Brown, şöyle devam etti:

“İngiltere ile Türkiye'nin iki dost ülke olarak ilişkileri önemlidir. Birçok alanda birçok çalışmayı başarılı bir şekilde yürütüyoruz. G-20 içerisinde de Türkiye, çok değerli ve önemli ortağımızdır. Afganistan konusunda da Türkiye'nin yaptığı çalışmalardan dolayı takdirlerimi iletmek istiyorum. Sayın Başbakan, ilişkilerimizde her zaman İngiltere'yi bir dost olarak kabul edebilir ve görebilirsiniz.”

Basın toplantısında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan da hazır bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!