Başa baş yarış

Güncelleme Tarihi:

Başa baş yarış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2015 22:52

Yunanistan biri referandum olmak üzere sekiz ayda üçüncü kez sandık başına gidiyor. Bugünkü erken seçimlerin sonucunu, 25 Ocak seçimlerinde Radikal Sol Koalisyon’a (SYRİZA) oy veren ve kararsız görünen 380 bin seçmen belirleyecek. Anketlere göre SYRİZA ve merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi, seçimlerde başa baş bir performans sergileyecek.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN, altı yıldır süren ağır ekonomik kriz döneminde altıncı, son sekiz ay içerisinde ise üçüncü kez sandık başına gidiyor. Anketler, bir önceki iktidar partisi olan Aleksis Çipras’ın (41) liderlik ettiği SYİZA ile Vangelis Meimarakis’in (61) başında olduğu merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi’nin başa baş gittiğini gösteriyor. Sandıktan koalisyon hükümeti çıkması bekleniyor. Seçim yasası, bir partinin tek başına iktidara gelebilmesi için en az yüzde 40 civarında oy almasını öngörüyor, ayrıca birinci çıkacak partiye prim olarak 300 üyeli parlamentoda 50 sandalye veriyor. Son anketler, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) ile merkez sağcı Yeni Demokrasi (ND) partilerinin başabaş mücadele ettiklerini ve her birinin oylarının yüzde 28-32 arasında olacağında birleşti. Neo-nazi eğilimli Altın Şafak’ın oylarını önemli ölçüde arttırırak, üçüncü parti konumunu sürdürmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Yeni parlamentonun 7-9 partiden oluşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sönük geçti: Partilerin seçim öncesi kampanyaları son derece sönük geçti. 5 Temmuz’daki referandum da eklendiğinde sekiz ayda üçüncü kez sandık başına gidecek halk bu defa seçimlere ilgi göstermedi. Yunanistan’da seçimleri kim kazanırsa kazansın, halkı ağır kemer sıkma tedbirleri bekliyor. Sadece ekim-aralık döneminde yeni vergiler, kesintiler ve zamların halka maliyeti 5 milyar euro olacak. Ne SYRİZA ne ND, seçmenlere önemli vaadlerde bulundu.

25 Ocak seçimlerinde yüzde 36.6 oy toplayan Çipras, 7 aylık iktidarı döneminde vaadlerini yerine getirmedi, üstelik kreditörler ile 12 milyar euro’luk kemer sıkma içeren anlaşma imzaladı. Çipras’ın politikası, Yunanistan’a pahalıya patladı. Vatandaş hâlâ bankalardan haftada 420 Euro’dan fazlasını çekemiyor. Bu kısıtlama nedeniyle 3 ayda 20 milyar Euro’nun kaçtığı hesaplanıyor. Çipras, seçim kampanyasını “Anlaşmadaki maddeleri, kreditörlere alternatifler sunarak değiştirmeye çalışacağım. Yolsuzluğun üzerine gideceğim. Hatalar yaptım ve bunlardan tecrübe edindim” söylemlerine dayandırdı.

Haberin Devamı

Babacan lider: 5 Temmuz referandumunda eski başbakanlardan Andonis Samaras’ın istifasıyla ND’nin başına geçen eski savunma bakanı Meimarakis, parti tabanını toparlamayı başardı. Meimarakis, “SYRİZA seçilirse, ülke yeniden seçimlere gidecek, bu felaket olur” diyerek oy istedi. Batı Trakya’da, seçimlerde 3 Türk milletvekilinin çıkması bekleniyor.

Seçim sonrası dört senaryo

Atina’da konuşulan en muhtemel senaryo, ipi birinci göğüsleyecek partinin (SYRİZA ya da ND), her biri yüzde 4-6 oranında oy toplaması beklenen Avrupacı merkez Potami (Nehir) ve sosyalist Pasok ile koalisyon hükümeti kurması.

SYRIZA-ND Koalisyonu: Avrupa, kreditörler ve piyasa 86 milyar euro’luk “3. Kurtarma Anlaşması”ndaki reformların uygulanabilmesi için 2 büyük partinin koalisyonunu istiyor.
SYRIZA-ANEL KOALİSYONU: Bu senaryo için SYRIZA’nın birinci parti olması, yüzde 35 civarında oy toplaması, popülist ANEL partisinin yüzde 3 barajını aşması gerekiyor.
Milli Birlik Hükümeti: SYRIZA, ND, Nehir, Pasok ve Merkez Birliği partilerinin bir hükümet kurması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!