Barzani'yi davet etmişiz!

Güncelleme Tarihi:

Barzaniyi davet etmişiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2008 12:20

Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Özçelik'in, Mesut Neçirvan Barzani'yi Türkiye'ye davet ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi'nde Mahmut Gürer imzalı habere göre, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in, Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği temaslarda, Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yi, Türkiye'ye davet ettiği öğrenildi. Temaslarda nisan ayının 3. haftasında Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Dışilişkiler Sorumlusu Sefin Diyazi başkanlığındaki bir heyetin de Türkiye'ye gelmesi konusunda uzlaşıldığı belirtiliyor.

Cumhuriyet'in Türk ve Iraklı diplomatik kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Irak Özel Temsilcisi Özçelik'in gerçekleştirdiği görüşmelere, Kürt yönetimi adına KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Diyazi ve Dohuk Valisi Tamer Koçer ile Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileri kadıldı

Haberin Devamı

Nisanda heyet gelecek

Görüşmelerde, Kürt tarafının "PKK ile mücadele konusunda etkin önlem alınacağı yönünde" Mesud Barzani'nin taahhüdünü ilettiği öğrenildi. Kürtlerin bu kapsamda Washington-Bağdat-Ankara arasındaki terörle mücadele mekanizmasına destek sağlamak için Ankara ile daha yakın çalışmalara ihtiyaç duyulduğu vurgulandığı kaydedildi.

Özçelik'in de bölgesel yönetimin iyi niyeti kapsamında, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'yi Ankara'ya davet ettiği öğrenildi. Ziyaretin önümüzdeki 3 ay içerisinde gerçekleşmesi konusunda uzlaşılırken, öncesinde de Kürt Bölgesel Yönetimi'ni temsilen Sefin Dizayi başkanlığındaki bir heyetin nisan ayının ikinci yarısında Türkiye'ye geleceği bildirildi.

Türkiye daha önce Bölgesel Kürt Yönetimi yetkilileriyle değil Türkiye'de de ofisleri bulunan KYB ve KDP yetkilileri ile görüşüyordu. Ancak bu ziyarette hem Kürt Yönetimi'ne bağlı bir kentin valisinin doğrudan yer alması, hem de Neçirvan Barzani'nin Türkiye'ye davet edilmesi nedeniyle Kürt Yönetimi ile ilk kez direkt temas kurulduğu belirtiliyor.

Ankara Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni Irak Anayasası hazırlandığından beri tanıyor ancak herhangi bir temas kurmuyordu. 2006 öncesinde devletin özellikle ticari konulardaki çeşitli belgelerinde "Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi" kavramına yer veriliyordu.

Haberin Devamı

Ankara'ya döndü

Öte yandan Özçelik'in önceki akşam geç saatlerde Ankara'ya döndüğü öğrenildi. Irak Özel Temsilcisi'nin dün de yurtdışında bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a telefonla temasları hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Dizai: Barzani'ye Türkiye'den resmi davet yok

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Dışilişkiler sorumlusu Safin Dizai, Murat Özçelik başkanlığındaki Türk heyeti ile geçen cuma günü Duhok kenti yakınlarında yaptıkları görüşmede, bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani ile Türkiye'den resmi davet yapılmasının gündeme gelmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Dizai, bölgesel yönetimden bir heyeten Ankara’ya gitmesinin gündeme geldiğini ancak şimdilik bir resmi davetin söz konusu olmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!