Barzani’den Bağdat’a buzları eritme turu

Güncelleme Tarihi:

Barzani’den Bağdat’a buzları eritme turu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2018 08:30

Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılan seçimlerde partisinin güçlenerek çıkmasının ardından geçen yıl fiyaskoyla sonuçlanan tek taraflı bağımsızlık referandumu sonrasında IKBY liderliğini bırakan Mesud Barzani siyaset sahnesine geri döndü. Barzani, referandum sonrasında kriz yaşadığı Bağdat’la buzları eritme turuna çıktı.

Haberin Devamı

Bağdat ve Erbil yönetimleri, bir yıl öncesine kadar çeşitli nedenlerle, iç çatışma eşiğine gelmişti ancak, Bağdat tarafından gelen jestler buzların son bir ayda erimesini sağladı. Eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesud Barzani, iki gün önce başlayan, başkent Bağdat ve Necef kentini kapsayan 2 günlük ziyaretinde, Irak merkezi hükümetindeki üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Barzani’nin Bağdat’a yaptığı ziyaret hem yerel hem uluslararası basında Erbil ve Bağdat’ın, 25 Eylül 2017’deki gayrimeşru referandum sonrası kötüye giden ilişkilerinin tamamen yeni bir aşamaya geçtiği şeklinde yorumlandı.

UZLAŞMACI MESAJ

Bağdat ziyaretinden sonra medyada öne çıkan bir diğer tespit de “Barzani’nin, Bağdat ile yakın durup yeni hükümette elini güçlendirmeyi hedeflediği” şeklinde oldu. Ayrıca, Kürt liderin bu vesileyle, özelde IKBY genel olarak Irak’ta mevcut pozisyonunu korumak, ayrılıkçı değil uzlaşmacı bir politika benimsediğini göstermek istediğine dikkat çekildi. Barzani’nin, ülkedeki sorunların çözüm adresinin Bağdat olduğunu benimsediği görüşü de bu ziyaret sonrası öne çıktı.

Barzani’den Bağdat’a buzları eritme turu

Haberin Devamı

ÖNEMLİ HAMLELER

Irak’ta 12 Mayıs’ta genel seçimler yapıldı. Hükümet, dönemin Başbakanı Haydar el-İbadi değil bağımsız Şii siyasetçi Adil Abdulmehdi tarafından kuruldu. Barzani ve IKBY’deki diğer siyasi taraflarla iyi ilişkilere sahip Abdulmehdi, yeni hükümette KDP’ye iki bakanlık verdi. Bir diğer gelişme de ABD’nin 5 Kasım’da İran’a yönelik yaptırımlarının ikinci aşamasını uygulamaya koyması oldu. Washington yönetiminin baskısı sonucu, bir yıldır ihracatı askıya alınan Kerkük petrolü tekrar IKBY boru hattı üzerinden Türkiye’deki Ceyhan Limanı’na ihraç edilmeye başlandı. Bağdat, üzerinde anlaşmazlık bulunan ve çift gümrüklemeye neden olan sınır noktalarını da IKBY’nin talebi üzerine kaldırdı.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

Barzani, geçen yıl eylül ayında gayrimeşru bir bağımsızlık referandumu düzenledi. Bunun üzerine Bağdat’a bağlı güçler, peşmergenin 3 yıl boyunca kontrolündeki Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere girdi. Peşmerge, Kerkük ve tartışmalı bölgelerden hemen çekildi. Barzani, IKBY başkanlığından ayrıldı, ancak partisi mayısta Irak seçimlerinden, eylülde ise IKBY seçimlerinden güçlenerek çıktı.

TÜRKMENLERLE GÖRÜŞTÜ CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMEDİ

Mesud Barzani’nin Bağdat ziyaretinin en dikkat çekici noktalarından biri Kerkük konusunda ciddi çekişmelere girdiği Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi ile görüşmesi oldu. Türkmen lideri Salihi, görüşme sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barzani’nin Kerkük’ün sadece belli bir taraf ya da parti değil, kentteki tüm gruplar tarafından yönetilmesinin önemine değindiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ancak Barzani, güçlü rakibi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Bağdat’taki en üst düzey temsilcisi Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmedi. Barzani’nin, Cumhurbaşkanı Salih ile görüşmemesi, taraflar arasındaki seçim yüzünden yaşanan kırgınlığın devam ettiğini, uzlaşının henüz sağlanmadığını gözler önüne serdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!