Barışa imza

Güncelleme Tarihi:

Barışa imza
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 02:03

Filipinler’de 40 yıldan uzun süren iç savaşın ardından Asya’nın en uzun süreli ve kanlı çatışmalarından birine son vermesi umulan anlaşma dün imzalandı. Filipinler devleti ile ülkenin güneyinde bağımsızlık için silahlı mücadele yürüten Moro İslami Kurtuluş Cephesi, savaşı sona erdirdi.

Haberin Devamı

HÜKÜMET ile Müslümanların çoğunlukta olduğu güney bölgesinin bağımsızlığı için yıllardır mücadele edan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), uzun süredir devam eden ve Malezya’nın arabuluculuk ettiği diplomatik çabalar sonunda başkent Manila’daki Malacanang Sarayı’nın bahçesine kurulan çadırda düzenlenen imza töreninde tarihi anlaşmaya imza attı. Nüfusun büyük bir kısmının Katolik olduğu Filipinler’in güneyinde Müslümanların çoğunlukta olduğu Mindanao Adası, 1970’lerin başında merkezi yönetime karşı ayaklanmış; savaşta 120 bin kişi hayatını kaybederken 2 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. 1997’de bölgede imzalanan anlaşma çatışmaları büyük oranda dindirmiş, hükümet ile MİKC 2011’de anlaşma için masaya oturmuştu. Mindanao’da Müslümanların kontrolündeki Bangsamoro özerk hükümetinin yetkilerinin arttırılmasını öngören anlaşmaya göre, MİKC Mindanao’nın bağımsızlığından vazgeçecek ancak bölgede 2016 itibariyle yeni özerk hükümet kurulacak. Bölgede etkili olan diğer İslamcı gerilla grupları ile El Kaide bağlantılı Ebu Seyyaf örgütü ise anlaşmaya karşı çıkıyor. MİKC dışındaki İslamcı silahlı grupların son yıllarda ülkenin gündeyinde düzenlediği terör saldırılarında da çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, imza töreninde yaptığı konuşmada “MİKC 2016’ya kadar kimliğini değiştirerek askeri bir gruptan siyasi bir yapıya dönüşecek. Barışın bir kez daha halkımdan çalınmasına izin vermeyeceğim” dedi.

Bundan sonra ne olacak

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Aquino, Bangsamoro’da özerkliğin genişletilmesi için 15 üyeli bir Geçiş Komisyonu kurulması talimatı vermişti.
Komisyon’un hazırlayacağı Bangsamoro Yasa Tasarısı, önce Kongre’nin onayına, sonra da bölgede referanduma sunulacak.
Bangsamoro’daki topluluklar, özerk yönetime katılıp katılmayacaklarına referandumda karar verecek.
Geçiş sürecinin ardından 2016 yılında yapılacak seçimde Bangsamoro’da yeni hükümet seçilecek.
Özerk hükümet şeriata göre değil, laik ilkelere göre yönetilecek, kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!