Barış pazarlıkları tam gaz

Güncelleme Tarihi:

Barış pazarlıkları tam gaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail ile Filistinli yetkililer arasında ABD´de yapılan barış görüşmelerinde İsrail´in Doğu Kudüs´ü Filistinlilere bırakmayı ve Batı Şeria ile Gazze´nin tümünü Filistin toprağı saymayı kabul ettiği bildiriliyor. İsrail ise, Arap-İsrail savaşları sonucunda mülteci durumuna düşen Filistinlilerin dönüşü konusunda taviz istiyor.

ABD Başkanı Bill Clinton´ın, Filistin lideri Yaser Arafat ile İsrail Başbakanı Ehud Barak´ın Çarşamba gününe kadar buluşarak tekliflerine cevap vermesi için baskısı sürüyor.

Clinton´ın ortaya koyduğu özellikle Kudüs´ün statüsü konusundaki teklifi İsrail medyasında ayrıntılarıyla yer aldı.

Haberlere göre, İsrail Doğu Kudüs´ün statüsü ve gelecekteki Filistin´in sınırları konusunda uzlaşmaya açık bir tutum sergiliyor. Ancak Filistinli mültecilerin dönmesini istemiyor. Çünkü Gazze ve Batı Şeria´ya dönecek Filistinli mültecilerin sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Mültecilerin büyük bir kısmının evleri ise, sadece İsrail işgali altındaki topraklarda değil İsrail içinde de bulunuyor.

İSRAİL HALKI KARARSIZ

İsrail halkının ise, özellikle Doğu Kudüs´ün Mescid´i Aksa ile birlikte Filistinlilere bırakılması konusunda tam anlamıyla ikiye bölündüğü gözleniyor.

İsrail medyasının yaptığı kamuoyu yoklamalarına göre, İsrail halkının yüzde 48´i özellikle Doğu Kudüs´ün Filistinlilere verilmesine karşı çıkıyor. Kabul edenlerin oranı ise yüzde 43´lerde kalıyor. Anketlere katılanların yüzde 9´u ise bu konuda çekimser kalıyor.

Mülteciler konusunda ise İsrail halkının fikri kesin. Mültecilerin dönüşüne karşı çıkanların oranı yüzde 72.

Fiilistinliler ise, özellikle mülteciler konusundaki tutumları konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor.

İsrail Başbakanı Ehud Barak ise, muhalefetin yoğun eleştiri bombardımanı altında. Özellikle muhafazakar ve aşırı dinci muhalefet, El Aksa caminin altında Yahudiliğin büyük tapınağının bulunduğunu belirterek, Doğu Kudüs´ün Filistinlilere bırakılmasına karşı çıkıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!