Barak´tan aşırı güç itirafı

Güncelleme Tarihi:

Barak´tan aşırı güç itirafı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Ehud Barak, İsrail'in Filistinlilere karşı şimdiye kadar bu kadar ağır güç kullanmadığını söyledi.

İsrail radyosuna açıklama yapan Barak, şimdiye kadar hiçbir İsrail hükümetinin Filistinlilere karşı gerektiğinde roketler ve tankların dayer aldığı bu kadar büyük güç kullanmadığını itiraf etti. Barak, yine de şiddetin sona ermesi için diplomatik arayışlara devam ettiklerini kaydetti.

Barak, İsrail'deki siyasi partilere de çağrıda bulunarak, bu istikrarsızlık durumunda ulusal birlik hükümeti etrafında toplanmalarını istedi.

RAMAZAN'DA ŞİDDET ARTACAK

Bu arada, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin ayaklanmasının şiddetinin Ramazan'da daha da artamasından endişe ediliyor.

Filistinli analizciler, İsrail'in askerlerini ihtilaflı bölgelerden çekmemesi durumunda İntifada'nın Ramazan ayında yükselebileceğini, şiddetin artmasının aynı zamanda, İsrail'in Filistinlilerin el-Aksa'ya girmelerine izin verip vermemesine de bağlıolduğunu belirtiyorlar.

Kudüs Müftüsü İkrima Sabri, İngiliz haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, Filistinlilerin el-Aksa'ya girebilmeleri halinde Haramüşşerif'in sakinolacağını, İsrail polisinin Müslümanları engellemesi durumunda ise durumun karmaşık hale geleceğini ve hoşnutsuzluğun artacağını söyledi.Müftü, bu yüzden İsrail polisinden provokasyondan kaçınmasını istediklerini söyledi.

İsrail, Filistin bölgelerinden giriş-çıkışlara sınırlama getirdiği için Filistinlilerin çoğu Cuma namazı için el-Aksa'ya gidemiyor. İsrail ayrıca, belli bir yaşın üzerindekilerin el-Aksa'ya girmelerine izin veriyor.

Müftü Sabri, İsrail'in halen Cuma günleri yalnızca 3 bin kişinin el-Aksa'ya girmesine izin verdiğini, normal zamanlarda ise bu sayının yarım milyona kadar çıktığını hatırlattı.

İsrail'in kısıtlaması yüzünden artık binlerce kişi Küdüs'teki EskiKent'in dış duvarlarının ardındaki sokaklarda, İsrail askerlerinin silahları önünde namaz kılıyor.

Kudüs polis sözcülerinden biri, Ramazan'da camiye girişe izin verileceğini, ancak bunun Cuma günleri için de geçerli olup olmadığınıbilmediğini söyledi.

Filistinli analizciler ile Müftü Sabri, İslam'a göre, Ramazan'da cihadda ölenlerin cennete gittiğini hatırlatarak, ''Cihad ruhu ve şehitlik isteği Ramazan'da artabilir'' diyorlar.

Ancak bu noktada en önemlisinin İsrail'in tanklarını ve askerlerini göz önünde tutarak Filistinlileri kışkırtıp kışkırtmaması olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!