Balkanlar’da yüksek tansiyon... NATO askeri ve Sırplar çatıştı

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar’da yüksek tansiyon... NATO askeri ve Sırplar çatıştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2023 07:00

Kosova’da azınlıkta olan Sırplar boykot ettikleri seçimlerde bölgelerinde Arnavut adaylar kazanınca ortalığı karıştırdı. Sırplar yeni başkanların makamlarını girmesini engellemeye kalktı. Kosova polisi ve grup arasında çatışma çıkınca NATO barış askerleri müdahale etti. 11’i İtalyan 30 NATO askeri yaralandı.

Haberin Devamı

Kosova’da geçen ay yapılan yerel seçimleri tanımayan etnik Sırplar önceki gün ülkenin kuzeyindeki belediye binalarına yeni başkanların girmesini önlemeye çalıştı. Sırbistan sınırına yakın Zvecan kasabasında kalabalık bir grup, belediye binasını işgal etmek istedi. Kosova polisi ile grup arasında çatışma çıkarken, araya giren NATO barış gücü askerleri eylemcilere cop ve gözyaşartıcı gaz ile müdahale etti. Protestocular askerlere taş ve molotof kokteyli atarak karşılık verince KFOR olarak adlandırılan barış gücü misyonundan 11’i İtalyan 30 asker, Sırp göstericilerden de 52 kişi yaralandı.

NATO EK KUVVET GÖNDERİYOR

Yeni belediye başkanı protestocular yüzünden 24 saatten fazla ofisinden çıkamadı. Sırp nüfusun yoğun olduğu kuzey bölgelerde, yönetime Arnavut başkanlar seçilmesine tepki gösteriliyor. Belediye binaları ve sokaklar NATO askerlerince güvenlik altına alınırken dün görece sakin geçti. Devreye giren AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic ile görüştü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Kosova’ya 700 askerlik ek güç gönderileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

DJOKOVİC TEPKİ ÇEKTİ

Bu arada Sırbistan’ın tanınmış figürlerinden tenis bir numarası Novak Djokovic, Fransa Açık’ta oynadığı maçından sonra “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” şeklinde tartışmalı bir açıklama yaptı. Sırbistan, Kosova’nın 2008’de ilan ettiği bağımsızlığı tanımıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı da “Göstericiler haklarını barışçıl şekilde savunmaya çalışıyor” diyerek Avrupa ülkelerini suçladı.

SORUN 2022 YAZINDAN KALMA

* Hürriyet’e konuşan Berlin merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nden araştırmacı Engjellushe Morina’ya göre, hafta başında şiddet olaylarına evrilen sorun, 2022 yılı yaz aylarından beri biriken tansiyonun sonucu.

* Ülke nüfusunun yüzde 6’sını oluşturan ve genelde kuzeyde, Sırbistan sınırında yaşayan etnik Sırplar, Kosova’nın egemenliğini tanımıyor.

* 2022 yazında Priştine yönetimi, buradaki Sırplara Kosova kimliği ve araç plakaları kullanmayı zorunlu tutunca şiddet olayları yaşanmış, bölgedeki Kosova kurumlarında görevli Sırplar protesto için topluca istifa etmişti.

Haberin Devamı

* Gerginlik üzerine aralıkta yapılması gereken yerel seçimlerin, Sırp yoğunluklu bölgeler için bu yılın nisanına ertelendiğini hatırlatan Morina, “İkinci bir erteleme olmadı ve nitekim seçimler 23 Nisan’da yapıldı” dedi. Sırplar protesto edince katılım yüzde 4’ün altında kalsa da sonuçlar tasdik edildi.

* Morina, “Bugüne kadar Sırpların elinde olan belediyelere pazartesi günü yeni seçilen Arnavut başkanlar girmek isteyince de şiddet olayları yaşandı” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!